Őrzött és nem őrzött szálláshelyeket tart fenn a kormány a menedékkérőknek

Lakást nem biztosítanak oltalomban részesülőknek – hangsúlyozza a Belügyminisztérium közleménye.

MN
2018. 01. 22. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország kormánya és a Belügyminisztérium a sajtóban megjelent, hamis híresztelésekkel szemben nem biztosít lakást Magyarországon nemzetközi védelemben részesülőknek és menedékkérőknek” – tartalmazza a Belügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye.

Azt írja: „A kormányzat őrzött és nem őrzött szálláshelyeket tart fent, a védelemben részesültek elszállásolását e szálláshelyeken oldjuk meg. Az Európai Unió Menekültügyi Migrációs és Integrációs Alapja egy 2013-ban meghirdetett programon keresztül nyújtott támogatást magyarországi önkormányzatok részére a nemzetközi védelemben részesülők szálláshelyeken kívüli lakhatási szükségleteinek felmérésére és szociális munka biztosítására. Nem feladatunk az európai uniós programok minősítése, a Belügyminisztérium a kötelezettségét teljesítette, amikor a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alaphoz való hozzáférés feltételeit a pályázni kívánó önkormányzatoknak megteremtette. Sajnálatosnak tartjuk, hogy az Európai Unió a védelemben részesülők ellátására ad forrást, de a határvédelmi kiadások 50 százalékának megtérítésére irányuló magyar kormányzati kéréseket rendszeresen figyelmen kívül hagyja.”

A Magyar Nemzet hétfő reggeli cikkében tárta fel, hogy a fővárosi önkormányzat hajléktalanellátó szervezete 2016 óta nyújt támogatást a befogadottaknak, és hogy a nemzetközi védelemben részesülők önálló lakhatásának segítésére a kormány költségvetési pénzt is költ, a belügyminiszteri utasítás szerint 2020. június 30-ig.

A Belügyminisztérium közleményében arra nem tér ki, hogy az általa Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményein (BMSZKI) keresztül finanszírozott szálláshelyek között bérlakások, albérletek is vannak-e.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.