Rékasi: A diáktüntetések miatt vettek elő

A fiú szerint a kormány tart a diákok akcióitól a választásokhoz közeledve, ezért is vonhatták eljárás alá.

Unyatyinszki György
2018. 01. 26. 12:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Valószínűnek tartom, hogy a tüntetés miatt vettek most elő, azért tartott házkutatást nálunk a rendőrség – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Rékasi Zsigmond, aki szerepet vállalt a január 19-én a Független Diákparlament által a Kossuth térnél tartott diáktüntetésen. A rendőrség a házkutatást azzal indokolta a lakásban tartózkodó édesanyjának, hogy a 16 éves fiú által szervezett Renegátlástalanok közösség logóját Budakeszi több pontjára is felfestették, amivel 135 277 forintos kárt okozott egy „ismeretlen tettes”.

Tavaly október 6-án tett feljelentést a rendőrségi dokumentumok alapján a közterület-fenntartó. Miért csak a tüntetés után jelentek meg nálunk a rendőrök?

– fejtegette a szerinte nem véletlenszerű összefüggéseket a fiatal.

Rékasi lapunkkal is megosztotta, hogy a rendőrök megvárták, amíg elhagyja a lakást. – Ha otthon vagyok, én biztosan felveszem az intézkedést, édesanyám teljesen ledermedt – mondta a fiú. A lakásból elvitték a laptopját, illetve lefoglaltak egy graffiti sablont is, ám a fiú szerint az a sablon nem egyezik meg az utcánkon található logókkal. Egy hozzátartozótól úgy értesültünk, hogy az eljárásnak vegzáló jellegét az is mutatja, hogy bár a fiú laptopját lefoglalták, a külső merevlemezre nem tartott igényt a rendőrség. Rékasi sem érti, hogy egy graffitizéssel hogyan vonható össze a laptopjának lefoglalása.

A fiú azt mondta, hogy ugyan a rendőrségnek nincsenek bizonyítékai, a csoportjuk tagjainak védelme érdekében magára fogja vállalni az esetet. – Ez egy közösség, ezért fontosnak érzem, hogy megvédjem a többieket a hatalommal szemben – tette hozzá.

A fiú jogi képviseletét a Társaság a Szabadságjogokért vállalta. Rékasi szerint panasszal fognak élni amiatt, hogy egy „szabálysértési értékhatárt nem meghaladó” rongálás vétsége miatt büntetőeljárás indult, mely házkutatással is járt.

Rékasi arról beszélt, hogy az intézkedés is azt mutatja, hogy a hatalom a választásokhoz közeledve félni kezdett a többezres diáktüntetés miatt. Azonban ez csak megerősíti a fiatal közösségüket, pénteken ezért akciót szerveznek a Pesti Srácok szerkesztőségénél – amely látványosan támadta a tüntető diákokat –, valamint február 9-én újabb tüntetést szerveznek a fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.