Sukoró-ügy: elutasították Tátrai perújítási kérelmét

Az MNV korábbi vezérigazgatója 2015 szeptemberében kapott börtönbüntetést hűtlen kezelés miatt.

MTI
2018. 01. 24. 12:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a védő a Szolnoki Törvényszék, a Szegedi Ítélőtábla, valamint a Kúria ítéletével szemben terjesztett be perújítási kérelmet.

Az ítélőtábla végzése ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül Tátrai Miklós védője fellebbezést jelenthet be.

A 2008-as sukorói telekcsere-szerződés ügyében Tátrai Miklóst a Szolnoki Törvényszék 2015. szeptember 30-án hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt négy év börtönre ítélte. A Szegedi Ítélőtábla a 2016. október 26-án az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, és a férfit felmentette. A Kúria a 2017. június 8-án harmadfokú ítéletével a Szegedi Ítélőtábla másodfokú ítéletét megváltoztatva Tátrai Miklóst hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt három év szabadságvesztésre ítélte.

A közlemény szerint a bíróság jogerős ítéletével szemben akkor van perújításnak helye, ha olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínűvé teszi, hogy a terheltet fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni. A Tátrai Miklós védője által benyújtott perújítási indítványban felajánlott bizonyítékok nem teszik valószínűvé, hogy az alapügyben beszerzett és értékelt bizonyítékok láncolatát meggyengítve a jogerősen megállapított tényállástól eltérő tényállás, ezáltal az elítélt felmentését, az eljárás megszüntetését avagy a büntetés lényeges enyhítését eredményeznék.

A perújítási indítvány elutasítása miatt a szabadságvesztés büntetés-végrehajtás félbeszakítására – törvényi feltétel hiányában – nincs lehetőség – áll a közleményben.

Az állam képviseletében eljáró MNV Zrt. 2008. július 30-án kötött – egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő – telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli–magyar üzletemberrel.

A Központi Nyomozó Főügyészség emiatt 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, azzal, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A Kúria ítélete szerint a szerződéskötéskor Tátrai Miklós megszegte a rá vonatkozó szabályokat, a megállapodást jogszerűen nem köthette meg, és ennek nyomán 1,2 milliárdos vagyoni hátrány következhetett volna be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.