„Tanárt rúgnak ki, és diákot hallgattatnak el” – tüntettek a Kossuth téren

Szólásszabadságot, kisebb óraszámot követeltek a demonstrálók, akik az alaptanterv felülvizsgálatát várják.

Molnár Richárd
2018. 01. 28. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy ezer ember vett részt vasárnap délután a budapesti Kossuth Lajos téren a Tanítanék Mozgalom által szervezett tüntetésen, amelyet a hazai oktatási rendszer állapota és a közelmúlt több, heves vitákat kiváltó intézkedése miatt szerveztek. A HVG.hu tudósítása szerint az Országház előtti demonstrációt többek között az iskolák által terrortámadások esetén alkalmazandó honvédelmi intézkedési terv, a pedagógusok nyilatkozattételi tilalma, az állam iskolaalapítási monopóliuma, valamint a diákok iskolai túlterheltsége ellen szervezték. Utóbbi miatt a tüntetőkhöz csatlakozott a Független Diákparlament is, amely múlt pénteken demonstrált a túlzott óraszámok ellen és a mindennapi életben jobban használható tananyag mellett. Csatlakozott a rendezvényhez ezenkívül a Diákszolidaritás Akció, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is.

A téren felállított színpadon felszólalt egy édesanya, akinek lánya eddig zenével és tánccal foglalkozott a tanulás mellett, de attól tart, a középiskolában heti 35–39 tanóra mellett erre nem lesz ideje. – A tanulás miatt a zenéről és a táncról kell lemondania? 39 tanóra mellett azt kell feláldozni, amiben tehetséges? – kérdezte a nő. A Tanítanék Mozgalom nevében Pilz Olivér azt mondta: Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára hiába nyugtatta a diákokat, hogy készül a 2013-ban – még Hoffmann Rózsa államtitkár által – bevezetett Nemzeti alaptanterv (NAT) felülvizsgálata, hiszen másfél éve hitegetik ezzel a köznevelést.

– Magyarázza meg valaki, miért csak a pozitív dolgokról számolnak be, miközben tanárt rúgnak ki, mert mást gondol, és diákot hallgattatnak el, ha kinyitja a száját – mondta beszédében Nagy Blanka, a Független Diákparlament tagja, szóba hozva a múlt heti diáktüntetés egyik szervezője, Rékasi Zsigmond elleni rendőrségi akciót. Rámutatott: a kormánynak január 31-ig van ideje dönteni követeléseikről, különben újra az utcára vonulnak. Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy a közoktatás résztvevői a rendszer legnagyobb vesztesei. – Soha nem látott béremelésről beszélnek, de a valóságban ez átverés – mondta az érdekvédelmi vezető, aki szerint a pályakezdő szakmunkások és a kereskedelmi dolgozók bérétől alig több egy pályakezdő pedagógus illetménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.