A honvédség 75 milliárd forintért szerezhet be szállítógépeket

Az elöregedett An–26-osokat váltó új gépek 2019-től érkezhetnek meg.

MN
2018. 02. 15. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019–2021-es költségvetés terhére 75 milliárd forintot fordíthat a honvédség szállítórepülők vásárlására. A Magyar Közlöny szerint ezzel az elöregedett An–26-osokat váltják fel, mivel azok már 40-45 évesek. A Magyar Időkkel a minisztérium azt közölte „hogy eredendően is katonai célokra tervezett, hátsó, lehajtható rámpával is rendelkező, nagyobb műszaki eszközök szállítására és deszantdobásra is alkalmas repülőgépek vásárlását tervezik”.

Az An–26-os repülőgépeket taktikai feladatokra is alkalmasnak tartották, de jelenleg a honvédség négy gépéből csak egy számít bevethetőnek. Az új kínálat több típust tartalmaz olyan gépek közül, melyek 10–20 tonna közötti szállítására is képesek. A NATO ilyen célra az amerikai C–130J Super Herculest, az olasz C–27J Spartant és a Spanyolországban gyártott C–295-öst használja. A brazil  Embraer KC–390-es és az ukrán Antonov An–178-as jelenleg fejlesztési stádiumban van. A csehek és a lengyelek C–295-ös, a szlovákok C–27J gépekkel rendelkeznek.

Hogy a 75 milliárd forint pontosan hány gépre lesz elegendő, az a felszereltségtől és üzemeltetési támogatástól függhet. A csapatszállításra, civil evakuációs és betegszállítási feladatokra a kormány decemberben két Airbus A319-es gépet vett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.