El kell ismerni a külföldön kötött melegházasságokat élettársi kapcsolatként

Helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék – tudta meg a Mérce.

MN
2018. 02. 08. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdai döntésével a Fővárosi Törvényszék jogerősen is kimondta: bejegyzett élettársi kapcsolatként a magyar közigazgatásnak el kell ismernie az azonos nemű párok külföldön kötött házasságát – írja a Mérce. A cikk szerint a bíróság ezzel helyben hagyta a tavaly áprilisi elsőfokú ítéletet és annak indoklását is.

Az első fokú bíróság szerint a külföldön azonos neműek között kötött házasságot itthon a tartalmilag legközelebb álló jogintézményként, bejegyzett élettársi kapcsolatként kell elismerni. Ennek megtagadása sértené az érintettek alapvető jogait, mivel a magyar jog megtagadná a tartós együttélésük jogi elismerését. A törvényszék szerdai döntésével felülírta az Igazságügyi Minisztérium állásfoglalását is, és ezentúl a magyar államnak nem áll majd módjában visszautasítani a külföldön kötött melegházasságok hazai elismerését – teszik hozzá.

A Mérce szerint egy amerikai–magyar leszbikus pár kezdett perelni azért, mert a budapesti kormányhivatal visszautasította a Belgiumban kötött házasságuk anyakönyvezését. Ez azzal is jár, hogy az amerikai fél például nem kaphatna családtagként tartózkodási engedélyt Magyarországon. Ráadásul mivel az amerikai fél származási országában házasnak minősül, ezért nálunk a pár már nem is kérvényezhetné, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatot kössön.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.