Elbúcsúztatták Ökrös Oszkárt

A Kossuth-díjas cimbalomművész életének 61. évében, 2018. január 15-én hunyt el.

MN
2018. 02. 02. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbúcsúztatták pénteken Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművészt, a 100 Tagú Cigányzenekar szólistáját az Ávilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban.

Ökrös Oszkár életének 61. évében, 2018. január 15-én hunyt el.

Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész 6 éves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar Televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában folytatta, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel – Budapesti Népi Együttes, Magyar Állami Népi Együttes, Honvéd Művészegyüttes – szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnámon át Ausztráliáig – idézte fel korábban az MTI.

1974-ben szólistaként meghívót kapott II. Erzsébet angol királynő születésnapi ünnepségére a londoni Palladiumba, ahol olyan neves művészekkel lépett fel, mint Josephine Baker és Tom Jones. A kritikák „a cimbalom Liszt Ferenceként” emlegették. Tizenöt éves kora óta a Magyar Rádió és a Magyar Televízió szólistája.

1990-ben jelent meg első önálló felvétele A cimbalom varázslója címmel. Számos felvétel készítésénél működött még közre, majd 2002-ben megjelent második önálló albuma, amely A cimbalom Paganinije címet viseli.

Pályafutása során a leghíresebb prímásokkal játszott együtt, a Budapesti Fesztiválzenekar vendég-cimbalomszólistája volt.

A Magyar Örökség-díjas 100 Tagú Cigányzenekar szólamvezető szólistája volt több mint 30 éven át. A zenekarral fellépett többek közt a lisszaboni világkiállításon, a párizsi Palais des congrès-ben és Hollywoodban is.

1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel, 2001-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki. 2015-ben Kossuth-díjat kapott a klasszikus és cigányzenei hagyományok ápolását és népszerűsítését szolgáló, világszerte népszerű előadóművészi pályája elismeréseként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.