EU-s pénzből vett élelmiszercsomaggal kampányol az államtitkár

Tasó László személyesen osztotta a csomagokat, és azt írta, a magyar gazdaság ereje teszi lehetővé a támogatást.

MN
2018. 02. 06. 11:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A magyar gazdaság ereje már lehetővé teszi, hogy a családtámogatási rendszer lehetőségein túl és a szociális juttatások keretein felül is segítséget kapjanak a kisgyermekes családok” – írja saját Facebook-oldalán Tasó László fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára. A megosztott képeken az látszik, hogy a kormányzati hirdetésekből ismerős dizájnnal, kék alapon fehér betűkkel az áll: „Ezt a csomagot Magyarország kormánya juttatta el önhöz és családjához.”

A dolog szépséghibája, hogy az adományokat nem a magyar kormány fizeti, hanem az úgynevezett Rászoruló személyeket támogató operatív program (RSZTOP) keretében, száz százalékban az Európai Unió pénzéből finanszírozzák. Ez a program többéves késéssel indult el tavaly júniusban, már akkor is államtitkári jelenléttel: akkor a szociális ügyekért felelős Czibere Károly adta át az első dobozokat Vásárosnaményban.

Az elegáns barna zakóban jótékonykodó Tasó ezúttal saját választókerületében, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen osztogatta a dobozokat, mint kiderült, összesen 57-et. Elbüszkélkedett néhány számmal is: a megyében például június óta 18 917 csomagot kaptak a rászoruló, kisgyermekes családok. „Mindig lesz szándék és akarat, hogy a segítség oda érkezzen, ahová a legnagyobb szükség van rá” – írta a szociálisan érzékeny képviselő.

Azt már nem jegyzi meg Tasó László, hogy az élelmiszercsomagok beszerzése önmagában is botrányos volt: az RSZTOP 2. szakaszának keretösszege 13,7 milliárd forint, és nem bontották részekre, így esélyt sem adtak a helyi vállalkozásoknak, csak a nagy konzorcium tudott mindenféle termékkel pályázni. A kiírásra négy ajánlat érkezett, közülük hármat érvénytelennek nyilvánítottak, ebből kettőt „aránytalanul alacsony ellenszolgáltatás” címén, vagyis mert túlságosan olcsón adták volna a termékeket.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.