Facebookon üzent a belga miniszterelnöknek Orbán Viktor

„Nem engedhetünk a zsarolásnak” – szögezte le.

MN
2018. 02. 07. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy, a Facebookon közzétett videóban reagált Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy Charles Michel belga kormányfő arról beszélt: „ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító” visegrádi országoknak, és amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett reformokat.

„A Fidesz elnökségi ülése a tegnapi nap során megtárgyalta a belgák miniszterelnökének bejelentését, miszerint a közép-európaiakat, köztük Magyarországot is, ha kell, erővel kényszerítik arra, hogy migránsokat fogadjunk be. A terv szerint ez júniusban a miniszterelnökök brüsszeli csúcsértekezletén következik be” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette, hogy az elnökség állást foglalt, és „nem engedhetünk a zsarolásnak, számunkra Magyarország az első, harcolni fogunk azokkal szemben, akik meg akarják változtatni Magyarország és Európa keresztény identitását”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1 műsorában foglalt állást az ügyben. Az MTI összefoglalója szerint kijelentette, hogy Magyarország eddig sem fogadott be illegális bevándorlót, és ezután sem fog.

Szijjártó Péter a belga miniszterelnök szavaival kapcsolatban közölte: szerinte ez az első nyílt kifejeződése annak, hogy valaki Brüsszelben azt gondolja, hogy „a közép-európai országok érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyásával, erővel kell átnyomni” a kötelező betelepítési kvóták rendszerét.

Mint mondta, a nyilatkozata alapján lehet, hogy a belga miniszterelnököt nem izgatja, hogy no-go zónák jöttek létre több nyugat-európai városban, de Közép-Európa nem akar ilyeneket. Az elmúlt két és fél évben 27 jelentős terrortámadást követtek el migrációs háttérrel rendelkezők, de Közép-Európa nem akarja, hogy a nagyvárosi lét velejárója legyen a terrorfenyegetettség, ezt nem lehet elfogadni – mutatott rá.

Az ENSZ migrációs csomag első szövegtervezetének megjelenéséről a külügyminiszter azt mondta: egyelőre elemzik a dokumentumot, de az ENSZ-főtitkár korábbi nyilatkozata, „előreszaladása” sok országban komoly csalódást okozott, és látszik a szövegen, hogy a készítői érzékelték egyes országok csalódottságát, felháborodását. A világszervezet főtitkára szerint a migráció jó és megállíthatatlan, miközben Magyarország álláspontja szerint rossz és biztonsági kockázatokat hordoz, ezért meg kell állítani – magyarázta, és hozzátette: Magyarország nem fog olyan alapállást támogatni, amely a migráció ösztönzéséről szól.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy Nyugat-Európában rendívül komoly kihívást okoz a tény, hogy míg korábban azt hitték, a társadalmi integrációs modellek nagy sikereket értek el, mára világossá vált, hogy ez nincs teljesen így, párhuzamos társadalmak jöttek létre, ami miatt egyre többen fejezik ki az ellenérzéseiket. De a nyugat-európai politikai elit nagy része továbbra is próbálja ezt elfedni, és a kvótákat ajánlja megoldásként, pedig ez zsákutcának bizonyult – értékelt.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.