Fekete-Győr beszólt az ÁSZ-nak, most perrel fenyegetik

A Momentum elnöke azt mondta, a számvevőszék munkája mögött Orbán ukáza áll. Az ÁSZ elégtételt vár.

MN
2018. 02. 06. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élesen kritizálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) gyakorlatát a Momentum elnöke. Fekete-Győr András még januárban a Magyar Időknek azt mondta: „az Állami Számvevőszéknek a demonstráció megszervezésére okot adó döntése kapcsán fejeztük ki véleményünket, illetve szolidaritásunkat a Jobbikkal. ( ) Megdöbbent, hogy mennyire fél Orbán Viktor, amikor ehhez hasonló lépésekhez folyamodik.”

Majd arra a kérdésre, hogy az ÁSZ döntését ezek szerint Orbán Viktornak tulajdonítja-e, közölte: „igen, azt állítom, hogy az ÁSZ munkája mögött Orbán ukáza áll, mint minden más mögött.”

Az Index most azt írja, Fekete-Győr András január 29-i keltezéssel levelet kapott az ÁSZ-tól, melyben perrel fenyegetik, ha nem kér bocsánatot. A portálhoz is eljutott levél szerint az ÁSZ a Magyar Idők-interjúra hivatkozva azt írja: „Ön a fenti cikkben megjelent kijelentése olyan valótlan tényközlést tartalmaz, miszerint az Állami Számvevőszék a miniszterelnök, mint végrehajtó hatalmat irányító állami szerv, a kormány vezetőjének befolyása, irányítása alatt áll.”

Az ÁSZ a Momentum elnökével közölte, hogy állításával ellentétben az ÁSZ olyan független szerv, amely „nem vesz rész a politikai küzdelmekben”, illetve „az ellenőrzési tevékenysége során nem mérlegelhet politikai szempontokat”.

Az ÁSZ a levél végén azt írta, hogy Fekete-Győrnek „feltehetően volt alkalma higgadtan átgondolni a kijelentéseinek súlyát”, és már nem így gondolja ezt. Ezért azt várják, hogy a Momentum elnöke adjon megfelelő elégtételt, amelyben elismeri a személyiségijog-sértést, és ennek adjon saját költségén megfelelő nyilvánosságot.

Amennyiben nem történik meg, az ÁSZ „megteszi a szükséges jogi lépéseket”.

Fekete-Győr András ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: „ez a levél a sértődött elvtársak hangnemében íródott. A rendszerváltás után 28 évvel el kellene jutni oda, hogy állami intézmények ne sértődött levelekkel bizonygassák a függetlenségüket – hanem azzal, hogy valóban függetlenül is cselekednek. Elégtételt nem nekünk kell adni, hanem az ÁSZ részéről az embereknek”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.