Feljelentést tesz az MSZP Kövér László nyilatkozata miatt

Bárány Balázs vallomásként értékelte az Országgyűlés elnökének szavait.

MN
2018. 02. 05. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Választási csalás miatt feljelentést tesz Kövér László házelnöknek a választókerületek átszabásáról szóló nyilatkozata miatt az MSZP – mondta Bárány Balázs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja hétfőn, egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az MTI összefoglalója szerint Bárány Balázs vallomásként értékelte az Országgyűlés elnökének szavait, amivel szerinte Kövér László elismerte: csaltak a 2014-es országgyűlési választáson.

Utalva a nyilatkozatra, az MSZP politikusa közölte: a választókerületek módosítása egyetlen célt szolgált, hogy a Fidesz jól járjon a változtatásokkal. Hozzátette: a választókerületek jelenlegi határát sem történeti, sem kulturális, sem pedig földrajzi okokkal nem lehet indokolni.  „Egyértelmű a cél: egy fideszes szavazónak érjen többet a szavazata, mint egy ellenzéki szavazóé” – fogalmazott.

Bárány Balázs fölidézte, hogy 2014-ben az MSZP mellett az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) is átfogó jelentésben sorolta a magyarországi problémákat. Mint mondta, most, hogy Kövér László beismerte, az akkori megállapítások közül az egyik valóban megállja a helyét, érdemes a többi megállapításról is beszélni. Példaként említette, hogy a jelenlegi választási rendszer megkülönbözteti a szavazókat aszerint, hogy egy határon túli magyarról van-e szó, vagy „egy Londonba menekült budapesti fiatalemberről”. A kormányzati tájékoztatást nem lehet megkülönböztetni a nyílt pártpolitikától, közpénzből finanszírozott álcivil szervezetek folytatnak nyílt kampányt a kormány mellett, és a Nemzeti Választási Bizottság első embere egyértelműen a Fidesz akaratát hajtja végre – sorolta a problémákat.

Bárány Balázs szerint az EBESZ-jelentésben a legsúlyosabb kifogásokat a média állapota kapta, aminek helyzete azóta sokkal rosszabb lett. Szerinte a megyei napilapok „Mészáros Lőrinc üzenőfüzetévé váltak”, és gyakorlatilag működik a cenzúra, az öncezúra és a Fidesz hazugsággyára.

Az MSZP politikusa úgy értékelte: a Fidesz retteg attól, hogy fogynak a szavazói, és a létrejött űrt szeretné betölteni valahogyan. Az emberek többsége ma Magyarországon változást akar – tette hozzá Bárány Balázs –, ehhez nem kell több, minthogy 62 nap múlva mindenki, aki kormányváltást szeretne, elmegy szavazni a változás, az MSZP és a Párbeszéd szövetségére.

Szombaton a Reflektor blog hozta nyilvánosságra a házelnök nyilatkozatát, amiben Kövér László kimondta: földrajzi bűvészkedés történt a választási körzetek 2011-es átalakításakor.

 „az a jó, ha az ellenzék nem rúg labdába ( ). Isten őrizz, hogy ők labdába rúgjanak”

– mondta a házelnök. Hozzátette, a Fidesz semmi olyan nem tett, amit az előző kormányok ne tettek volna meg, ezért nem érez különösebb lelkifurdalást azzal kapcsolatban, ha törvényes keretek között a kormánypártnak gyakorlatilag teljhatalma van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.