Ki segít valójában az illegális bevándorlóknak?

A Migration Aid szerint szerbiai táborokban négyezernél is több menedékkérő várakozik, hogy beadhassa a menekültstátus iránti kérelmét.

Ambrus Vilmos
2018. 02. 02. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét kellett ahhoz, hogy a kormány is megerősítse, amit a Magyar Nemzet a Migration Aid nevű civil szervezetre hivatkozva megírt: a szerb–magyar határon felépített két tranzitzónába az eddigi öt-öt helyett már csak napi egy-egy menekült léphet és nyújthatja be a menekültstátus iránti kérelmét. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón ismételt kérdésre kijelentette: nem előírás, hogy csak egy ember adhatja be a kérelmét, egyszerűen ilyen kevesen érkeznek. „Ez nem igaz. Szerbiai táborokban négyezernél is több menedékkérő várakozik, hogy beadhassa a kérelmét” – mondta lapunknak Siewert András, a Migration Aid igazgatósági tagja. A segélyszervezet szerint eddig is 6–12 hónapot kellett egy-egy afgán, szír vagy iraki menedékkérő családnak várnia arra a szerbiai menekülttáborokban, hogy beadhassák a menedékkérelmüket. Ezzel a döntéssel pedig a várakozási idő egyik pillanatról a másikra megötszöröződik. A Migration Aid úgy véli, a kormány döntésének gyakorlati következménye az lesz, hogy újabb lendületet kap az embercsempészet a déli határainknál.

Lázár János a kormányinfón hosszú perceken keresztül tartó kiselőadásba kezdett a határzárnál szerzett legfrissebb tapasztalatairól. Arról beszélt, hogy múlt vasárnap ment le a határra megnézni, mi a helyzet. A kormányinfókon és lakossági fórumokon edződött miniszter érezhetően nem először mesélte el, hogy ottjártakor éppen fiatal, „láthatóan edzőteremben megfordult” férfiak, bevándorlók vagdosták a kerítést 80 centiméteres hidegvágóval (ami helyesen egyébként erővágó). A csoport mögött egy nagyobb lélekszámú társaság várakozott létrával – a kerítés átmászására készen. Lázár János elmondta, csak ezen a vasárnapon háromszor próbálták átvágni a kerítést, de a rendőrök elfogták a bevándorlókat, és visszakísérték őket a határzárhoz. A miniszter nem felejtette el érzékeltetni, hogy a kigyúrt, fiatal bevándorlók ezer eurót fizetnek, hogy Szerbiából felhozzák őket a magyar határig. A rendőrségi statisztikák egyébként azt mutatják: vasárnap, január 28-án, tehát aznap, amikor Lázár is lent járt, konkrétan nulla migránst tartóztattak fel a rendőrök. A Police.hu oldalon található statisztikában az áll, hogy januárban összesen 56 migránst fogtak el a déli határon.

Közben a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal minden eddiginél részletesebb, 2017-re vonatkozó migrációs statisztikákat tett közzé. Érdekes, hogy a befogadott 106 menekült közül a legtöbben, harmincan irániak. Míg a polgárháborúval sújtott Afganisztánból húszan és a háborús Irakból és Szíriából pedig csak tíz-tíz ember kapott menekültstátust. Még augusztusban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: ha segítséget kér, a magyar állam kész menekültként elismerni azt az iráni lányt, akit a svéd hatóságok vissza akarnak toloncolni az iszlám köztársaságba, dacára annak, hogy ott a kereszténység felvétele miatt súlyos veszélybe kerülne az élete. – A keresztények könnyen integrálhatók a keresztény európai civilizációba, szemben a muszlimokkal, akik nem akarnak integrálódni – magyarázta Semjén Zsolt.

A Magyarországon törvényesen elismert menekültek számáról folyó vitákról Lázár János tegnap azt mondta: senkit nem engednek be az országba, aki „gazdasági migráns”, és az erről szóló polémia össze akarja zavarni az embereket, de ezen a kormány csak mosolyog. Pedig épp Szijjártó Péter külügyminiszter volt az, aki szerdán ismételten összemosta a menekülteket az illegális bevándorlókkal. Elismerte, hogy 2015-ben húsz szíriai menekültet telepítettek át Magyarországra önkéntes ENSZ-kvóták alapján. – Az ENSZ-nek vannak humanitárius programjai, de Magyarország semmilyen illegális bevándorlót nem fogadott be – jelentette ki Szijjártó. Az ENSZ változatlanul a kormányzati kommunikáció új célpontja. Lázár János is arról beszélt tegnap, hogy a nemzetközi békeszervezet globális migrációs csomagja olyan új szabályrendszert szeretne érvényesíteni, amelyben a menedékjog alapjog lenne.

Plakátolnak

Csütörtökön megjelenik az utcákon a Fidesz plakátja, amelyen Soros György és a kerítésbontó ellenzék látható – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Ezzel egyidejűleg telefonos akciót is indítanak, amelyben tájékoztatják a választópolgárokat Vona Gábor „elhíresült allahos nyilatkozatáról”. A Jobbik szerint Orbán Viktor most begyújtja a gyűlöletrakétákat: „jön az újabb fideszes hazugságkampány plakátokon, telefonon, minden hullámhosszon”. (MTI)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.