Lépéskényszer: negyvenmilliárdért vásárolna Microsoft-licenceket a kormány

A hivatalok működése a Sagyibó-ügy ellenére sem állhat le.

Koncz Tamás
2018. 02. 01. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két tételben, áfa nélkül összesen 40 milliárd forint becsült értékben írt ki gyorsított eljárást Microsoft-szoftverek beszerzésére a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, a TED-ből.

A tender során során több mint 10 300 szoftverlicenc bővítésére, frissítésére, cseréjére lehet pályázni, a jelentkezőknek pedig vállalniuk kell a kiszállítás, beállítás, üzembe helyezés feladatát is a különböző állami intézményeknél.

A közbeszerzés gyorsított tempóját jelzi, hogy a tenderre várt mintegy tizenöt pályázónak két héten belül, február 15-e délelőtt 10 óráig kell leadnia jelentkezését, ekkor bontják is az ajánlatokat.

A főigazgatóság leírásából az is valószínűsíthető, hogy a kapkodó eljárás mögött a Microsoft Magyarország átvilágítása és a Sagyibó-botrány áll.

A szerződés teljesítése során a Microsoft Ireland visszavonta egyes szerződéses partnerek LSP-, LAR-partneri minősítését, így minden konzorcium alkalmatlanná vált a szerződés teljesítésére.

„Az intézményi ellátás mielőbbi biztosítása érdekében szükséges a gyorsított eljárás alkalmazása” – írja felhívásában a kormányzati szervezet.

Korábban a 24.hu írta meg, hogy az amerikai Microsoft évekkel ezelőtt belső vizsgálatot tartott magyarországi leányvállalatánál, melynek során a kormányzati közbeszerzéseket ellenőrizte. Az átvilágítás nyomán több vezető is váratlanul távozott a Microsoft Magyarország Kft.-től.

A távozók között volt 2016 elején Sagyibó Viktor kormányzati kapcsolatokért felelős üzletágvezető is, aki később a cég egyik LAR-partner-tulajdonosánál, a 4IG Zrt.-nél lett vezérigazgató. Ezt a posztot azonban csak két hétig töltötte be, utána személyes okok miatt lemondott a vezetésről.

Sagyibó Viktor tavaly novemberben újabb jelentős megbízást kapott, ezúttal már a kormánytól: Lázár János miniszteri biztossá nevezte ki, és roppant széles hatáskört ruháztak rá.

Rábízták a Miniszterelnökség hazai és uniós projektjeinek ellenőrzését, sőt ő monitorozhatja a számos jelentős informatikai fejlesztést magában foglaló Közigazgatás- és közszolgáltatás-fejlesztési operatív program végrehajtását.

Sagyibó kinevezése után a Microsoft – az érintettek számára teljesen váratlanul – felmondta a legnagyobb négy magyarországi LAR-partnere közül háromnak a szerződését, és egyik napról a másikra megvonta tőlük a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyüket. A 24.hu arra következtet, hogy ez a lépés nagy kárt okozhat az amerikai vállalatnak, mégis vállalta.

A szóban forgó három cég a 13 milliárd forint forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt., amelyek kiiktatása az utóbbi napokban komoly szervezési problémák elé állította az állami szerveket, ugyanis a magyar közigazgatás a Microsoft termékeire épül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.