Mráz Ágoston Sámuel: Nem Orbán Viktor ellen szavaztak

A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője öt pontba szedett villámértékelést készített a vásárhelyi időközi után.

Bittner Levente
2018. 02. 25. 23:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányközeli Nézőpont Intézet vezetője, Mráz Ágoston Sámuel villámértékelést készített a Facebookon a hódmezővásárhelyi időköziről.

Mindjárt a legelején hangsúlyozta, hogy Hódmezővásárhelyen nem országos parlamenti választás volt.

Öt gyors tanulságot tartott fontosnak megosztani az olvasóival. Nézzük is őket!

Először is azt állította, hogy „tét nélkül van esélye a protestszavazásnak Magyarországon: másfél évig Márky-Zay Péter béna kacsaként fogja irányítani a hetvenszázalékos fideszes többségű közgyűlést. A hódmezővásárhelyieknek nem volt fontos a működőképesség sem.” Tét nélküli választáshoz képest szokatlan, hogy majdnem mindennap lent járt valamilyen miniszter vagy államtitkár, Lázár János pedig szinte naponta tartott lakossági fórumot. A Modern városok program százmilliárdjairól is elég sokat beszéltek.

Másodszor: Mráz szerint „érdekes, hogy Orbán Viktor kimaradt a helyi kampányból. Így elmondható, hogy helyben nem ellene szavaztak. Hat hét múlva viszont az ő miniszterelnöksége lesz a tét: vagy ő folytathatja, vagy Vona Gábor, Szél Bernadett, esetleg Karácsony Gergely lesz a kormányfő ” Mondjuk bár személyesen nem utazott el a kormányfő a csongrádi városba, Hegedűs Zoltánnal közös Facebook-fotót posztolt, és azt írta alá, hogy „Hajrá, Hegedűs Zoltán!”

Harmadszor: „Hegedűs Zoltán, a Fidesz jelöltje el tudta vinni a 2014-es szavazókat, de nem volt további tartaléka. Az országos politikában azonban más a helyzet: a migráció kapcsán az ellenzéki szavazók közel fele is egyetért a kormánnyal.” Ezzel kapcsolatban álljon itt egy adat: a 2016-os kvótanépszavazáson Hódmezővásárhelyen is a kormány álláspontja győzött, mégpedig 18 061 vokssal. Hegedűs Zoltán viszont csak 9468 szavazatot szerzett vasárnap.

Negyedik pont: „Az országos ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 vk-ban. A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék.”

Ötödik pont: „A kormányoldalon pont fordított hatás várható: egy napig keserűség, utána ösztönzés a még elszántabb küzdelemre. A Fidesz legnagyobb ellensége saját szavazói közömbössége, a vásárhelyi vereség talán felrázhatja őket is.”

A bejegyzéséhez egy fénylépet is csatolt, rajta a felirattal: „Itt másfél éves háború kezdődik ”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.