Osztrák lap: Orbán másolni próbálta Trump beszédét

Több külföldi lap is beszámolt a miniszterelnök évértékelő beszédéről.

MN
2018. 02. 19. 9:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több külföldi lap is beszámolt Orbán Viktor évértékelő beszédéről.

A Hír TV összefoglalója szerint az osztrák Die Presse című lap például azt írta: a magyar miniszterelnök több-kevesebb sikerrel próbálta lemásolni Donald Trump beiktatási beszédét, amiben arról beszélt, hogy Amerika az első. Úgy vélik, Orbán arról próbálja meggyőzni a saját szavazóit, hogy a magyar kormány rendelkezik bármilyen külpolitikai súllyal.

A magyar miniszterelnök legfontosabb állításának azt tartják, hogy szerinte nyugat felől leselkedik veszély Magyarországra. Az osztrák elemzés emlékeztet: Orbán bevándorlás gerjesztésével vádolja az EU-t és Soros Györgyöt, habár a tények ezt nem támasztják alá.

Orbán sok kritikusa számára lesz aggasztó a magyar miniszterelnök évértékelője, de legalább az Európai Néppártnak lesz konkrét oka is kizárni a Fideszt a soraiból – ezt már a The Guardian írta a vasárnapi évértékelőről. A baloldali brit lap szerint a magyar miniszterelnököt ezentúl fenntartások nélkül lehet jobbos populistaként emlegetni, aki a kereszténység védelmezőjének tartja magát, miközben a retorikája az egyházzal is szembe megy. Ellentmondásosnak nevezik, hogy Orbán az influenzához hasonlította a bevándorlást, Nyugat-Európa és az EU helyett pedig nyíltan a balkáni országokat állította követendő példaként a magyarok elé.

Az évértékelőről beszámolt a kínai Xinhua is. A hírügynökség szerint a miniszterelnök azon túl, hogy beszámolt a kormány eredményeiről, a nyugati országokat is ostorozta. A beszámoló felidézi, hogy a magyar kormányfő úgy fogalmazott: bár biztonságban vagyunk délről, nyugat felől veszély fenyeget, mert a brüsszeli, párizsi és berlini politikusok Magyarországra akarják erőltetni politikájukat. A kínai cikk emlékeztet arra is, hogy Orbán ismét elmondta: szerinte Soros György amerikai milliárdos vezényli a nemzetközi migrációt, Magyarország pedig ezt nem tűri csendben, és ha kell, keményebb jogi eszközökhöz nyúl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.