Öt és fél évre ítélték a részegen lövöldöző rendőrt

Előbb az építőmunkásokat fenyegette részegen, majd a társasházkezelő emberére lőtt rá az ajtón keresztül.

MN
2018. 02. 06. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberölés kísérlete és lőszerrel visszaélés miatt 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte kedden a Fővárosi Törvényszék azt a volt rendőrt, aki egy társasház lépcsőházában lövöldözött, és majdnem meglőtte a társasházkezelő cég ott dolgozó alkalmazottját. Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott és a védő a büntetés enyhítéséért fellebbezett – közölte a bíróság. 

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint az ittas állapotban lévő T. R. még 2016. november 24-én kezdett agresszíven viselkedni a budapesti XXI. kerületi társasház pincéjében elektromos vezetékrendszert építő munkásokkal szemben, akik megzavarták a pihenését. A vádlott arra hivatkozott, hogy ő rendőr, és ha nem fejezik be a fúrást, elvágja az egyikük nyakát, illetve felmegy egy bárdért, valamint a pisztolyáért, és lelövi őket.

Egy héttel később, december 1-jén ittasan és gyógyszerektől bódult állapotban tartózkodott egy budapesti társasház lépcsőházában. Bár szolgálatra alkalmatlan állapotban volt, pisztolyt tartott magánál. Amikor meglátta a tűzlépcső ajtajában a társasházkezelő cég alkalmazottját, felszólította, hogy „Rendőrség, jöjjön ki!” A sértett nem törődött a vádlottal, becsukta maga mögött a tűzlépcső ajtaját, és bement egy irodába, mire a vádlott négy lövést adott le a mennyezetbe, majd később az ajtóra is.

Az átlagos lőszertől eltérő, nagy roncsoló hatású, úgynevezett expanzív lövedék – amelynek tartására a rendőrnek nem volt engedélye – áthatolt az ajtón, és a szemközti falban állt meg. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy nem találta el a sértettet, aki az ajtó mellett állt.

A vádlott elismerte, hogy fenyegetőzött és lőtt is, de azt tagadta, hogy látta volna a sértettet, illetve le akarta volna lőni. Ennek annyiban van jelentősége, hogy a védekezése alapján nem emberölés kísérletét, hanem foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést, valamint fegyveresen elkövetett garázdaságot követett el. A bíróság szerint sem akarta szándékosan lelőni a sértettet, de tisztában kellett lennie azzal, hogy az ajtó mögött bárki tartózkodhat, és a lövés okozta sérülés miatt akár meg is halhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.