Rendőri rajtaütés: hivatalnokok bilincsben

Ukrán állampolgároknak készíthettek hamis okiratokat Hajdúdorogon.

Molnár Richárd
2018. 02. 06. 4:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamis okiratok megszerzésében segíthetett ukrán magánszemélyeket az a két kormányhivatali alkalmazott, akiket január 24-én nagy létszámú, golyóálló mellényekkel is felszerelt rendőri egységek vettek őrizetbe – másik két magyar magánszemély társaságában – Hajdúdorogon – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk érdeklődésére kiderült, hogy az ügyben nem a Hajdú-Bihar Megyei, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) járt el. Kérdéseinkre a BRFK a nyomozásban érintettek azonosíthatóságának elkerülése miatt csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt vettek őrizetbe négy magyar állampolgárt egy 2017. május 4-én elrendelt nyomozás keretében.

A mintegy nyolcezer lakosú Hajdúdorogon azonban helyi forrásaink egy kiterjedtebb bűnözői hálózatot sejtető, szövevényes ügyről tájékoztattak, ami indokolja a nagyszabású rendőri akciót, valamint a városban tapasztalt titkolózást. – Mindenki tud az ügyről, de mi se névvel, se névtelenül nem nyilatkozhatunk semmiről.

– Ezt adták utasításba – mondták munkatársainknak egy helyi oktatási intézmény előtt álló iskolai dolgozók, emlékeztetve minket a köznevelési alkalmazottak központilag elrendelt kommunikációs tilalmára. Úgy tudjuk, a január 24-én a városba érkező rendőrök a helyi görögkatolikus egyházi iskola sportközpontja mellett álltak meg. Itt szemtanúk szerint megállítottak egy ukrán rendszámú autót, amelyet átkutattak, és a sofőrt is igazoltatták. Az iskola tanulóiban állítólag nagy riadalmat keltett a rajtaütésszerű akció. A rendőrök ezután mentek a járási hivatal irodájába. A két, bilincsbe vert hivatalnokkal ezután rögtön a lakásukhoz hajtottak, ahol házkutatást tartottak és iratokat foglaltak le.

Lapunk megtalálta azt a hajdúdorogi, fodrászatként is működő családi házat is, ahol aznap szintén házkutatást tartottak a rendőrök. Úgy tudjuk, az ingatlanba mintegy negyven ukrán állampolgárságú személy volt lakcím szerint bejelentve. A járási hivatal – egyébként a Hajdúböszörményi Járási Hivatal alá tartozó – dolgozói ottjártunkkor barátságosan és csendben értésünkre adták, hogy semmiről sem adhatnak tájékoztatást. Információink szerint az érintett hajdúböszörményi kormányhivatalban is óriási volt a titkolózás, mert a meggyanúsított – és jelenleg is őrizetben lévő – kormányhivatali alkalmazottak olyan vezető alárendeltségébe tartoztak, aki helyi forrásaink szerint egy közismert személlyel áll szoros kapcsolatban.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be róla először, hogy egyes, az ukrán–magyar határ közelében lévő falvakban papíron ugrásszerűen megnőtt a lakosság száma az ingatlanokba gyakran százasával bejelentkező ukrán állampolgárok miatt. Egy 1963-as szovjet–magyar államközi egyezmény miatt ugyanis a magyar lakcímmel bíró ukrán állampolgárok is igénybe vehetik a magyar szociális, egészségügyi és nyugdíjellátást. Nem kizárt azonban, hogy ukrán állampolgárok hamis – például a valósnál magasabb ukrán nyugdíjat igazoló – papírokkal igényelnek magyarországi nyugdíjat, vagy más ellátásra válnak jogosulttá. A magyar állampolgárság hamis anyakönyvi papírokkal zajló igénylése azonban ettől független tevékenység, hiszen ahhoz nem szükséges magyar lakcímkártya. Ezenfelül úgy értesültünk, hogy az egyik őrizetbe vett magyar hivatalnok gépjármű-ügyintézéssel foglalkozott a járási hivatalban.

Hajdúdorog szocialista polgármestere, Csige Tamás lapunknak elmondta, aránytalan erejűnek tűnt egy vélelmezett közokirat-hamisítási ügyhöz képest a rendőri fellépés, amely sokakban riadalmat keltett. – Sajnos engem sem tájékoztattak bővebben a járási hivatal, illetve a rendőrség részéről. Ennek ellenére meg kellett nyugtatni a lakosság kedélyeit, mert sokan már arra gyanakodtak, hogy migránsokat vagy éppen pomogácsokat (mesebeli lények – a szerk.) fogtak a rendőrök – mondta Csige Tamás. A polgármester nem tud arról, hogy korábban is előfordult volna ukrán állampolgárok tömeges bejelentése a városban, mert ez eddig inkább az ukrán határ menti falvakban volt jellemző. A bejelentkezés, illetve a kettős állampolgári kérelmek elbírálása ráadásul a kormányhivatalok hatásköre, így a folyamatokat ők észlelik. Csige hozzátette, polgármesterként évente 40-50 új magyar állampolgár teszi le előtte az állampolgári esküt, egy-két kivételtől eltekintve Kárpátaljáról származnak. – A nevek és az akcentussal elmondott eskük az elszlávosodás folyamatáról árulkodnak, de ez nem kizáró ok, ha a kormányhivatal már rábólintott az állampolgárságra – tette hozzá Csige Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.