Reptéri fosztogatások: beindult a bőröndfóliázó fiú biznisze

A lakat nem sokat ér, mert akár egy golyóstollal is szét tudják nyitni a cipzárt.

Vég Márton
2018. 02. 06. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig bírta szusszal a fóliázással foglalkozó srác a budapesti repülőtéren a bőröndök körbetekerését, amikor hétfő délelőtt kilátogattunk Ferihegyre. Célunk az volt, hogy utánajárjunk, mi lehet az oka, hogy a közelmúltban egyre több utas tett panaszt csomagja kifosztása miatt. A fiatalember kérdésünkre elárulta, már négy éve fóliázza a bőröndöket. Ez látszik is gyakorlott és villámgyors mozdulatain, de így is kisebb várakozó sor torlódott fel. Szemmel láthatólag örült volna egy kis segítségnek, de nincs mit tenni, sajnos szigorú üzleti szabályok vannak a repülőtéren, így nem nyithat bárki fóliázóboltot. A Budapest Airportnak ugyanis már megvan a szerződött csomagfóliázó partnere a 2A és a 2B terminál indulási szintjén is.

A húszas éveiben járó fiatalember hajnali négykor kezdte a műszakot, és délben már közel a kétszázadik bőröndöt tekerte körbe neonzöld fóliával. Sokaknak még 2500 forintért vagy kilenc euróért is megéri, hogy a biztonság érdekében kötözött sonkára alakíttassa át a csomagját. Hogy a biztonságra a repülőtéren fokozottan figyelni kell, arra a budapesti dél-koreai nagykövetség nyilvános Facebook-posztja is rávilágított. Még január 19-én a Liszt Ferenc repülőtéren elharapódzott poggyászfosztogatásokra hívták fel a figyelmet, miután több koreai utas értékei is eltűntek. A 444.hu járt utána az ügynek, és kiderült: a január 20-ra virradó éjszakán több külföldi utast is megloptak Ferihegyen, valamint egy magyar házaspárt, akiknek az eljegyzési és a karikagyűrűjük is elveszett.

– A téli szezonban egy műszak alatt százhúsz bőrönd szokott lenni az átlag, de amióta a lopásokról szóló hír kijött, nagyobb lett az érdeklődés – mondta a fiatalember munka közben. Magyarok és külföldiek is igénybe veszik a fóliázást, a fapados légitársasággal utazók kevésbé, de akik messzebbre utaznak valamelyik drágább légitársasággal, azok már a lopásokról szóló hírek előtt is minden lehetséges módszerrel védték a poggyászukat. – A lakat nem sokat ér, mert akár egy golyóstollal is szét tudják nyitni a cipzárt – magyarázta a srác. Bár konkrétumokat nem tud a lopásokról, ő úgy sejti, összehangolt tevékenységről lehet szó. Az épületen belül minden be van kamerázva, így nem valószínű, hogy a futószalagról vennék le és kutatnák át a táskákat. Ám kint a betonon, ahol berakják a repülőgépekbe a csomagokat, már nincs kamera, így nagyobb biztonságban dolgozhatnak a szarkák.

A Budapest Airport nagyon büszke arra, hogy az elmúlt négy évben mindig a ferihegyi repülőtérnek ítélték oda a legjobb kelet-európai repülőtér díját. A repülőtéri cég mindig is kínosan ügyelt a renoméjára, a mostani poggyászlopásos hírek hallatán azonban kétséges, hogy ötödször is Ferihegyre kerülne a díj. – A légitársaságok számára a jegykezelést (check-in) és a poggyászfelvételt szerződéses alapon földi kiszolgáló társaságok végzik. A Budapest Airport Zrt. ezen tevékenységekhez csupán az infrastruktúrát adja, jelen esetben a poggyászszállító rendszert és a hozzá tartozó szoftvert – közölte tegnap a társaság. Hozzátették: munkavállalóik nem is kerülnek közvetlen kapcsolatba az utasok poggyászaival. Statisztikákkal pedig kimutatták, hogy a csomagoknak csak nagyon kis százalékát lopják el vagy károsítják meg. Elismerték ugyanakkor, hogy a szigorú intézkedések ellenére „sajnos előfordulhat, hogy az utasok csomagjaival kapcsolatba kerülő opportunista személyek megkísérelnek azokból értéktárgyakat eltulajdonítani”.

Ez a közlemény a repülőtéri cég Facebook-oldalán is olvasható, mint ahogy az alattuk sorjázó hozzászólások is. Csak idemásolunk néhány véleményt: „szégyen, ami a reptéren van”, „ez szánalmas magyarázkodás, senkit nem érdekelnek a statisztikák, ha éppen engem lopnak meg. Nemcsak az alkalmazottakért, hanem az alvállalkozókért is felelősek.” Talán a kormánynál is olvasnak FB-kommenteket, vagy csak a poggyászlopásoknak a hazai turizmusra gyakorolt negatív hatásától tartanak, de a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hétfőn elrendelte a légitársaságok által megbízott földi kiszolgáló szervezetek soron kívüli hatósági ellenőrzését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.