Tiborcz István, a klímavédelmi aktivista

Szekszárd az Elios Zrt. LED-lámpáinak köszönhetően került egy klubba Brüsszellel, Berlinnel, Párizzsal és Londonnal.

Vég Márton
2018. 02. 17. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szekszárd városa zöldközbeszerzésként tálalta a lakosságnak azt a közvilágítási korszerűsítést, amelyben az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) szerint is bizonyítható, hogy az Elios Zrt. – a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt cége – előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel. Továbbá olyan pályázati kikötések kerültek a kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni. A szisztéma az OLAF szerint a szervezett bűnözés feltételeinek is megfelelhet.

2014 júliusában Horváth István (Fidesz–KDNP), Szekszárd akkori polgármestere, jelenleg a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár azt mondta az állami hírügynökség tudósítása szerint: a 700 millió forintos beruházástól 40 százalékos megtakarítást várnak, mert csökken a közvilágítás energiaköltsége. Märcz László szekszárdi városüzemeltetési és -fejlesztési vezető ezt azzal egészítette ki, hogy a közvilágítás másfél millió kilowattórás energiafelhasználásának csökkentése évi 315 tonnával mérsékli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Tulajdonképpen környezetvédelmi szempontokkal ágyaztak meg a közbeszerzésnek.

Ez azért érdekes, mert az OLAF-jelentés és a Hadházy Ákos LMP-társelnök által készített hangfelvétel szerint 2014 nyarán már javában dübörgött a szekszárdi közvilágítási közbeszerzések elcsalása. Hadházy Ákos, aki akkor még szekszárdi fideszes képviselő volt, 2012 augusztusában készítette az idén januárban megismert hangfelvételt.

Ebből kiderült: a miniszterelnök vejének korábbi cége már másfél évvel azelőtt egyeztetett a fideszes szekszárdi polgármesterrel a város közvilágításának korszerűsítéséről, hogy az arról szóló pályázatot kiírták volna. A Tiborcz István által birtokolt Elios Innovatív Zrt. 2014 májusában nyerte el a hétszázmillió forintos megbízást, de már 2012 nyarán ajánlattal kereste meg Szekszárdot, hogy elkészíti a két tanulmányt, amellyel a város indulhat a rövidesen meghirdetendő közvilágítás-korszerűsítési uniós pályázaton.

Mindeközben a szekszárdi lakosságot és a közvéleményt legalább 2009 óta abban a hitben tartotta a megyeszékhely vezetése, hogy klímavédelmi intézkedésekről van szó. Szekszárd települési klímastratégiája 2010 novemberében készült el. A Tolna megyei város 2009-ben belépett a magyarországi Klímabarát Települések Szövetségébe is. A 2010 novemberében a képviselő-testület által elfogadott szekszárdi klímastratégiában bemutatták, hogy a LED-es lámpák sokkal takarékosabbak a korábbi nátriumlámpáknál. Márpedig az Elios volt az egyetlen cég, amelynek volt már nagyobb LED-es tapasztalata a legelső, 2010-es hódmezővásárhelyi tenderből.

„Energiatakarékos világítótesteket kell használni az épületekben, a közvilágításnál, továbbá a közlekedési lámpákban” – olvasható a dokumentumban. Azt is kifejtik, hogy a települési energiagazdálkodás hatékonyságát javítani kell, részben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése miatt. A szekszárdiak véleményére persze mindvégig kíváncsiak voltak: 2009 márciusában lakossági felmérés volt a klímastratégiáról.

Szekszárdnak energia-akcióterve is készült 2014. májusban az Energiaklub segítségével. A város így csatlakozhatott a Polgármesterek Szövetségéhez, amely a világ legnagyobb helyi klíma- és energiaügyi akcióra irányuló városi mozgalma. Jelenleg 6855 tagja van, köztük Berlin, London, Párizs, Bécs és Brüsszel. A település energia-akcióterve külön fejezetet szentelt a közvilágításnak. „A szekszárdi közvilágítási rendszerben jelenleg üzemelő lámpatestek elsősorban nagy nyomású nátriumlámpák” – olvasható. Később arról írnak, hogy a város 2013-ban pályázatot adott be a közvilágítás korszerűsítésére. Úgy becsülték, 30 százalékkal csökken a rendszer áramfelhasználása, és évente 150 tonnával kevesebb káros anyag kerül a levegőbe.

Közben az MSZP pénteken azt közölte, hogy szervezett bűncselekmény-sorozatról lehet beszélni az Elios közvilágítási beruházásai ügyében (a cégben Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje 2009-től 2014-ig vezető tisztségviselő volt, de 50 százalékos tulajdonnal is bírt egy vállalkozáson keresztül), mert most nyilvánosságot látó kalocsai jelentésében az OLAF ugyanazokat a szabálytalanságokat tárta fel, mint amelyeket Szolnokon elkövettek. Harangozó Tamás, az ellenzéki párt képviselője szerint a két jelentésben egy az egyben ugyanaz olvasható, minden cég, minden szereplő azonos, ahogy a független auditot végző, valamint a Miniszterelnökség szerepe is hasonló.

Nem mellékes, hogy a szombathelyi fideszeseket nem zavarja az egyre nagyobb hullámokat keltő Elios-botrány: csütörtökön a város költségvetésével együtt azt is elfogadták, hogy 1,2 milliárd forintért banki hitelből újítsák fel a város közvilágítását. A közbeszerzés még nem zárult le, ám a Népszava úgy tudja: az Elios kaphatja a munkát.

A 24.hu az Elios-ügyet feltáró cikksorozatának legújabb részében pedig Tiborcz István üzleti partnerével és barátjával, Hamar Endrével foglalkozik. Hamar nemcsak az Eliosban és a Sistrade Kft.-ben – az Elios által elnyert közbeszerzések nagy részénél az előkészítő munkát végző tanácsadó cégben – volt tulajdonos, hanem egy másik érintett vállalkozásban is, az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is. „Szinte konkrét vádiratot állított össze Hamar Endre ellen az Elios-ügyről készült OLAF-jelentés” – írta a portál. A beszámoló szerint például Hamar Endre cége, a Sistrade Kft. készítette a jelentkezésekhez használt Excel-táblákat az Elios egyik vezetőjével, Mancz Ivette-tel közösen. Tehát a projektkiírást szervező cég már a pályázat beadásán is együtt dolgozott a későbbi nyertessel, miközben Hamarnak mindkét cégben volt tulajdona. A Hamar cégei által előkészített pályázatok elvárásai a 24.hu cikke szerint erősen favorizáltak egyetlen lámpagyártót. A tenderek nagy része ugyanis a Tungsram-Schréder Zrt.-re volt szabva, a cég pedig lényegében az Elios beszállítójává szegődött: sokkal olcsóbban adta neki a lámpákat, sokszor a feléért annak, amennyit másoktól kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.