Új információk derültek ki a hajnali metróbalesetről

A VEKE úgy tudja, lángvágóval vágták szét a karambolozó vonatot.

MN
2018. 02. 07. 14:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb információk derültek ki a 2-es metró alagútjában történt éjszakai balesetről. A VEKE úgy tudja, hogy éjszaka karbantartás során egy dízelmozdony, amely négy pőrekocsit tolt maga előtt, nem a menetrend szerinti irányban haladt az alagútban. Az Örs vezér teréről a Blaha Lujza térig kellett volna menniük, de ott valamiért nem álltak meg, és továbbmenve az alagútban belecsattantak a Blaha Lujza tér és az Astoria között álló karbantartó vonatba.

Ez utóbbi egy személyvagonból és egy TVG-ből (tehervágány-gépkocsi) állt. Mint írják, az ott karbantartást végző munkások és vonatszemélyzet észlelték, hogy a dízeles szerelvény jön, pedig nem kellene, és ki tudtak ugrani a vonatukból időben, így senki nem sérült meg. A csattanásban viszont mind a négy pőrekocsi és a személyvagon úgy összetört és összegyógyult, hogy lángvágóval kellett őket szétszedni.

A VEKE Facebook-oldalán közzétett beszámolóban az is szerepel, hogy a reggeli csúcsra felszabadították volna a pályát, de a rendőrség megtudta az ügyet és nagy erőkkel vonult ki helyszínelni. „Annyit lehet tudni, hogy a dízeles szerelvényt vezető mozdonyvezető és felettese, a vonatot vezető tolatásvezető elismerte a felelősségét a balesetért. Mindkettőjük mulasztása igen súlyosnak számít, akár Btk.-s ügy is lehet belőle. A baleset további körülményeit az NFM Közlekedésbiztonsági Szervezet vizsgálja” – írták.

A BKV Zrt. szerdán azt közölte, hogy két szolgálati vonat koccanásos balesetet szenvedett a Blaha Lujza téri megállónál, és az ütközés során a pótkocsik kisiklottak, de személyi sérülés nem történt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint nyomozás indult vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt, és két embert előállítottak. A baleset hajnali 2 órakor történt az Astoria és a Blaha Lujza tér között: két műszaki szerelvény ütközött a Blaha Lujza tér felé vezető oldalon. A BKV korábbi közleményével szemben a BRFK azt írta, egy ember könnyű sérülést szenvedett.

A baleset miatt a hajnali üzemkezdettől 10 óráig pótlóbuszok jártak a 2-es metró vonalán az Örs vezér tere és a Deák tér között.

Egyértelműen szakemberhiánnyal és ennek következtében a munkavállalók leterheltségével magyarázza a 2-es metróban történteket a BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet – írta szerda délután közleményben az EKSZ.

Az EKSZ elnöke szerint a cégvezetés felelőssége, hogy a legjobb szakemberek elvándorlása után nincs elég szakember. Nemes Gábor emlékeztetett: évtizedekig nem volt említésre méltó esemény a metrókban, az utóbbi időben viszont egyre több kisebb-nagyobb baleset történik. Az EKSZ fontolgatja, hogy a munkakörülmények kivizsgálása érdekében a munkavédelmi hatósághoz fordul.

Nemes Gábor szerint enyhén szólva is aggasztó, hogy a 2-es metróban történt hajnali balesetről órákig nem tájékoztatta a nyilvánosságot a BKV vezetése. „Úgy véli, nem lehet véletlen, hogy igyekeztek elhallgatni a részleteket, ez ugyanis – mint ismert – már nem az első említésre méltó esemény a metrónál, s mindenképpen kínos lenne a vezérigazgatónak beismernie, hogy munkaerőhiány miatt a meglévők leterheltsége is állhat a háttérben, hiszen sokan elhagyták a céget, s jó ideje nem sikerül kellő számú jó szakemberrel feltölteni a létszámot. Ez egyértelműen a cégvezetés felelőssége” – szögezték le.

„Az elnök attól tart, hogy az eset következményeit ezúttal is a legkisebb láncszemekkel, a két, magát egyébként hibásnak valló munkavállalóval vitetik el, miközben ennél messzebbre vezethetnek az okok” – olvasható a közleményben. Nemes nem vonja kétségbe, hogy ez esetben a két alkalmazott hibázott, ám a munkakörülmények feltárását is mindenképpen fontosnak tartja. Az EKSZ fontolgatja, hogy az ügyben a munkavédelmi hatóság vizsgálatát is kéri.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.