Üzenet tescós biztonsági őröknek a választási bizottságtól

Jogszerűtlenül vette el a multilánc alkalmazottja a Momentum ajánlóíveit. De a „tettest” nem tudták azonosítani.

MN
2018. 02. 23. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt joga elvenni hétfőn a Momentum ajánlóíveit a Tesco biztonsági őrének – a Momentum közleménye szerint ezt mondta ki a Bács-Kiskun Megyei 03. Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság pénteki határozatában.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, a választások ajánlásgyűjtési időszakának első napján a kalocsai Tesco biztonsági őre ragadta meg és vitte el a Momentum helyi jelöltjének, Környei Balázsnak az ajánlóíveit. A Momentum ezt követően fordult a választási bizottsághoz.

A határozat szerint az őr megsértette a választás tisztaságát, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét. Mivel az őr személye állítólag nem beazonosítható, a választási bizottság – a jogsértés tényének megállapításán túl – nem szabott ki bírságot. A bizottság szerint: „a kifogást benyújtó Momentum Mozgalom Párttól nem volt joga elvenni az ajánlóíveket a biztonsági őrnek, magatartása a szükséges mértéket túllépte, mivel az ajánlóíveket csak a pártok és annak képviselői vagy meghatalmazottai kezelhetik.”

A Tesco korábban a Momentum civil szervezeteket megbélyegző törvény elleni aláírásgyűjtését is megnehezítette, ez az ügy jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van, így az ügyben még nem született végleges döntés. A Momentum alkotmányjogi panasza szerint a népszavazáshoz való jog egy demokratikus társadalomban fontosabb, mint az az enyhe mértékű korlátozás, amit a Tescónak az aláírásgyűjtő pultok parkolókban való elhelyezése jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.