150 millióból mérték fel az önkormányzatok, bajban van-e a Fidesz

Volt olyan szerződés, amely a médiafogyasztásokat firtatta, ám rákérdeztek arra is, hogy hogyan választanának.

MN
2018. 03. 19. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyjából 150 millió forintot költöttek a városok és önkormányzatok 2011 májusa és 2018 januárja között azokra a közvélemény-kutatásokra, amelyek valójában a kormány és az ellenzék közötti erőviszonyokat mérték fel, ám előfordult, hogy a szerződések szerint ezeket a kutatásokat turisztikai, városmarketing vagy médiafogyasztás szokásai céljából rendelték meg az érintett budapesti kerületek, vidéki települések – írja a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva a Hvg.hu

A portál szerint Egerben az elmúlt években összesen 15 millió forintot költöttek közvélemény-kutatásra, ezeket a kormányközeli Nézőpont és a Kutatópont készítette, egy nagyjából háromnegyed évvel ezelőtt megkötött szerződés után – aminek a tárgya a helyi médiafogyasztási szokások voltak – a kutatók rákérdeztek egyebek mellett arra is az egrieknél, hogy amennyiben úgy látja, hogy a baloldal jelöltje esélyesebb arra, hogy legyőzze a kormánypártok jelöltjét, átszavazna-e a baloldali jelöltre. Kíváncsiak voltak arra is, hogy ha a megkérdezett úgy látja, hogy a Jobbik jelöltje esélyesebb arra, hogy legyőzze a kormánypártok jelöltjét, átszavazna-e a jobbikos jelöltre.

A HVG megjegyzi, a XVIII. kerületben három kutatás is készült 2014-ben, mindegyik 600-as mintán (kettőt a Nézőpont, egyet a Kutatópont készített), összesen 3,6 millió forintért. A Kutatóponttal kötött 2014. januári szerződés tárgya szerint a cél a „városmarketinggel kapcsolatos elégedettség” volt, mégis olyan kérdéseket is feltettek, mint hallott-e ön arról, hogy Simon Gábor MSZP-s politikus 240 millió forint értékű külföldi bankszámlát titkolt el képviselői vagyonnyilatkozatában. Megkérdezték azt is, hogy az egyes sajtótermékek szerint Simon Gábor eltitkolt vagyonának alapja a XVIII. kerület előző, szocialista vezetése által lebonyolított kötvénykibocsátásaiból származhat: ön inkább hisz, vagy inkább nem hisz ezeknek a vádaknak? A megkérdezetteket arról is faggatták, elégedettek-e a kormány munkájával.

Hasonló felmérések készültek több budapesti kerületben és vidéki nagyvárosban, ezekről részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.