A Kúria szerint is jogsértő volt Simonka György óvodai pólóosztása

Ez a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység, a pólók kampányeszköznek minősültek.

MTI
2018. 03. 14. 11:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria szerdán helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy Simonka György fideszes képviselőjelölt a Facebook-oldala címével ellátott pólót küldött Békés megyei óvodásoknak és iskolásoknak. Simonka egy Békés megyei óvoda és iskola rajzpályázatán részt vevő öt óvodásnak és 16 iskolásnak küldött ilyen pólót.

A Békés megyei 4-es számú országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága elutasította az ajándék miatt benyújtott kifogást. Az NVB azonban múlt pénteken egyhangú döntéssel megállapította, hogy a képviselőjelölt megsértette a választási eljárás alapelveit és a köznevelési törvényt, amely tilt mindenféle politikai tevékenységet a köznevelési intézményekben. Az NVB a további jogsértéstől eltiltotta a jelöltet.

Simonka György a Kúriához fordult, kérve az NVB határozatának megváltoztatását, mert álláspontja szerint cselekménye a választási kampányra vonatkozó tételes jogszabályi rendelkezéseket nem sértette meg, a pólók gyerekeknek ajándékozása nem alkalmas a választói akarat befolyásolására, így nem tekinthető kampányeszköznek.

A Kúria szerdán meghozott végzésében azt írta, nem vitatható, hogy a jelölt már több éve minden esztendőben az adventi időszakban rajzpályázatot hirdetett és bonyolított, de a vizsgált cselekmény értékelésekor nem lehetett figyelmen kívül hagyni az eredményhirdetés időpontját, azt, hogy arra a kampányidőszakban került sor.

Ilyen helyzetben a kérelmező Facebook-oldalát hirdető és azt „lájkoló” pólók szétosztása már más megítélés alá esik – állapította meg a bíróság. Mint írták, a pólók felirata egyértelmű üzenetet hordozott, a jelölt hirdetését jelentette, és a pólón megjelenő Facebook-profillal való kapcsolódása által a kérelmező politikai tevékenységére történő figyelemfelhívást tartalmazza. Ez pedig a Kúria megítélése szerint is kampánytevékenység, és a pólók kampányeszköznek minősültek. A bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak nincs helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.