A Momentum plakátjainak a leszedése miatt büntették meg a busztársaságot

A DAKK Zrt. ismétlődően eltávolította az ellenzéki párt plakátjait.

MTI
2018. 03. 20. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

270 ezer forintra büntették a kecskeméti buszpályaudvar üzemeltetőjét, mert kétszer is leszedték a Momentum plakátjait – közölte a párt.

Egymás után kétszer is leszedte a kecskeméti DAKK Zrt. a Momentum plakátjait. A párt helyi jelöltje, Bodrozsán Alexandra március elején tett ki jogszerűen plakátokat a buszpályaudvar lámpaoszlopaira, amik néhány napon belül eltűntek.

A választási bizottság szerint a plakátokat nem lett volna szabad leszedni. A döntés birtokában Bodrozsánék újra plakátoltak, de ezeket ismét eltávolította a buszpályaudvar személyzete.

A Nemzeti Választási Bizottság keddi döntése szerint a cég szándékosan szedte le a momentumos plakátokat, miközben tudnia kellett volna, hogy jogszerűtlenül cselekszik. Ezért 276 ezer forint bírsággal sújtotta a céget.

„A fideszes médiatúlsúly mellett a plakátolás az egyik utolsó lehetősége az ellenzéknek. Ezért nagyon fontos döntés ez a mai. Nem hagyhatjuk, hogy törvénytelenül akadályozzák a kampányt” – kommentálta Fekete-Győr András a döntést.

Az NVB több plakátrongálási ügyben is döntött

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) több plakátrongálási ügyben is döntött keddi ülésén, a bizottság a plakátolásra vonatkozó törvényi előírások megsértését állapította meg. 

Az NVB megállapította, hogy Zuglóban az MSZP–Párbeszéd jogsértően ragasztotta le a Momentum plakátját. A testület szerint szintén Zuglóban Tóth Csaba (MSZP–Párbeszéd) plakátjainak eltávolítása jogsértő volt, de a testület nem látta megalapozottnak, hogy a plakátokat Jelen Tamás (Fidesz–KDNP) megbízásából távolították volna el. 

Az NVB megállapította, hogy jogsértően távolították el a Momentum plakátjait Csepelen a sétálóutcában és egy buszmegálló környékén, illetve a kecskeméti buszpályaudvaron. Az NVB ez utóbbi miatt 276 ezer forint bírságot szabott ki a plakátokat eltávolító Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt.-vel szemben.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.