Amnesty: Az igazságszolgáltatás megcsúfolása Ahmed H. elítélése

Eda Seyhan szerint a vádakat hatályon kívül kell helyezni, és a férfit szabadon kell engedni.

MN
2018. 03. 14. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahmed H. elítélése társtettesként elkövetett terrorcselekményért az igazságszolgáltatás megcsúfolása – írja honlapján az Amnesty International (AI).

Eda Seyhan, a szervezet terrorizmus elleni kortese kijelentette: a szerdai ítélet ismét megmutatja, hogy ha keverik a terrorizmus elleni drákói törvényeket a menekültek és migránsok elleni uszításokkal és jogsértésekkel, az borzalmas következményekkel jár. „Az Ahmed H. elleni vádakat a fellebbezés során hatályon kívül kell helyezni, és azonnal szabadon kell engedni őt” – szögezte le.

Kiemelte, hogy Ahmed H. a Szíriából menekülő családjának akart segíteni az úton. „A férfit a tárgyalóteremben és azon kívül is gonosztevőként akarják beállítani. Nincs olyan mindet kétséget kizáró bizonyíték, amelyik arra utal, hogy Ahmed H. terrorcselekményt követett el, ügye a terrorizmus elleni törvények téves értelmezésének példája” – jelentette ki.

Hozzáfűzte, hogy a férfi több mint két és fél éve van rácsok mögött, és a mai döntés óriási csapás Ahmed, a felesége és két kislányuk számára.

Mint megírtuk, a megismételt elsőfokú eljárásban is bűnösnek találta a Szegedi Törvényszék Ahmed H.-t, aki 2015. szeptember 16-án részt vett a röszkei határátkelőnél kitört zavargásokban, és a vád szerint erőszakkal fenyegetve és köveket dobálva próbálta rávenni a rendőröket, hogy engedjék be Magyarországra. A szerdán délután kihirdetett ítélet szerint Ahmed H. bűnös terrorcselekményben és határzár átlépésében is, amiért hét év fegyházra ítélték, illetve tíz évre kitiltották Magyarország területéről. Az ítélet nem jogerős.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.