Az egykori miniszterek is kihirdették, hogy szerintük kire kell szavazni

Minden körzetet végigvettek. Helyenként elég egzotikus megállapodásokra lenne szükség, hogy kijöjjön az ellenzéki jelölt győzelme.

MN
2018. 03. 20. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt kormánytagokból alakult V18 csoport is beszállt abba a manapság népszerű játékba, hogy meg kívánják mondani, egy-egy választókerületben kire kellene szavazniuk a kormányváltást akaró választóknak. A kedden közzétett, Politikai Alternatíva Lista névre keresztelt oldalon a Közös Ország Mozgalom (KOM) által megrendelt, a Závecz Research által készített felméréseket és a Taktikaiszavazás.hu oldal adatait gyúrják könnyen áttekinthető formába. 

A V18 25 választókerületet azonosított, ahol szerintük „már csak a választókon múlik” az eredmény, vagyis van egyértelműen esélyes jelölt. Eszerint 11 körzetben a jobbikosra, nyolcban az MSZP–Párbeszéd jelöltjére, négyben a DK-sra, kettőben pedig a független jelöltre kellene szavazni a kormányváltás érdekében.

További 39 körzetben még szükség lenne a pártok megegyezéséhez az ellenzéki győzelemhez, igaz, ezek közül tíz körzetben a politikailag legnehezebben elképzelhető DK–Jobbik-megegyezésre lenne szükség (16 helyen kellene MSZP–Jobbik-megállapodás, öt helyen MSZP–Párbeszéd–LMP-, vagy ennél szélesebb körű megegyezés, hat körzetben LMP–DK-, két helyen pedig LMP–Jobbik-egyezség).

Azokban a körzetekben, ahol a V18 szerint a Fidesz–KDNP nyer, nem tették közzé a legerősebb ellenzéki jelölt nevét.

A fentebb felsoroltakon kívül vannak még, akik azzal az igénnyel lépnek fel, hogy segítenek megtalálni a szavazóknak, kire kell voksolniuk a kormányváltás érdekében. Elsőként rögtön az Iránytű Intézet és a Magyar Nemzet közös projektjét ajánljuk, a Kire szavazzunk? oldalt. A Republikon Intézet is közzétett egy listát a szerintük esélyes jelöltekről, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester pedig bejelentette, hogy szerdán megnevez 50 jelöltet, akik szerinte esélyesek, ezért rájuk kellene szavazni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.