Az ügynökmúlt feszegetése már nem időszerű – vélik az antikommunista fideszesek

Elnézőek párttársai Szita Károllyal, annak viszont örülnének, ha az MSZP nem kerülne be a parlamentbe. Hogy befejeződjön a rendszerváltás.

MN
2018. 03. 20. 19:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnézőek a fideszes politikusok Szita Károllyal, aki több korabeli dokumentum szerint III/II-es ügynök volt a rendszerváltás előtt – derül ki a Hír TV felvételéből és cikkéből.

A nyilvánosságra került iratok szerint Kaposvár fideszes polgármestere 9 éven keresztül jelentett az állambiztonsági szerveknek, és lelkesen végezte a munkáját – állítja a cikk, majd azzal folytatja, hogy a Hír TV-nek kedden több fideszes is azt mondta, három évtized távlatából már nem kéne foglalkozni ezzel a kérdéssel, inkább Szita Károly polgármesteri munkáját kéne értékelni, és volt, aki úgy tett, mintha nem tudná, miről van szó.

Két évvel a 2010-es kormányváltás után még amellett állt ki a kormányfő, hogy az állampárti múltnak nem maradhatnak sötét foltjai – emlékeztet a Hír TV. „Az alkotmányos alapjait az új alkotmánnyal megteremtettük annak, hogy a kommunizmust mint örökséget kezelni tudjuk, az ismeretlen részét föl tudjuk tárni” – idézik fel Orbán Viktor akkori mondatát.

Ezután Szita Károly a lapunk dokumentumokat felvonultató cikkére adott hétfői reakcióját ismertetik, amely szerint „Ma már teljesen világosan látszik, hogy a mai magyar ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes. Az én lelkiismeretem tiszta, és nem engedem zsarolni magamat sem Simicska Lajos, sem mások által, nagyon szépen köszönöm.”

A Hír TV felvetésére ezzel kapcsolatban L. Simon László volt államtitkár azt mondta, hogy ugyan a rendszerváltozás nagy adóssága az ügynökkérdés, de ennek meg kellene találni a normális módját.

– Azt gondolom, hogy Szita Károly 30 évvel a rendszerváltozás után, bizonyított már. De nyilvánvalóan a rendszerváltás után három évtizeddel, nem lehet úgy, hogy boszorkányt üldözünk, szerintem önöknek sem kéne. Mindenkinek el kell számolni a saját lelkiismeretével. Gondolom, hogy a Szita Károly is megtette. – fogalmazott L. Simon László.

A rendszerváltáskor kellett volna az ügynökkérdéssel foglalkozni – három évtizeddel később ez már visszás – összegzett a kamera előtt Révész Máriusz.

– De az nem visszás párton belül, hogy a mai napig előfordul, hogy kommunistáznak, és eközben a párt soraiban van egy olyan politikus aki III/II-es ügynök volt? 

– Hát sok minden visszás, de még egyszer mondom, hogy 30 év alatt sok mindenki, sok mindent letett az asztalra, és szerintem  

– Mentesíti az elmúlt 30 év munkája Szita Károlyt? 

– Biztos, hogy mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolni, én ebben az ügyben egyébként továbbra se látok tisztán, mert ellentmondó állítások vannak a nyilvánosság előtt – nyilatkozta Révész Máriusz.

Tessely Zoltán, Bicske fideszes polgármestere szerint sem időszerű Szita Károly ügynökmúltjával foglalkozni – legalábbis a Hír TV-nek adott válaszai alapján.

– Tudja, hogy mivel foglalkozom? Hogy antikommunista pártként, ez a választás szóljon arról, hogy befejezzük a rendszerváltást, és az MSZP nem kerül be a parlamentbe.

– De a rendszerváltást úgy fejezik be, hogy a soraikban III/II-es ügynökök vannak? 

– De most miért mondja ezt? 

– Mert hivatalos dokumentumok támasztják ezt alá. 

– Ön valami olyasmiről beszél, amiről én elmondtam önnek, hogy semmiféle információm nincsen. 

 – Na jó, de ha felmerül ilyen információ, akkor nem gondolja, hogy a rendszerváltást befejezendő ennek utána kéne néznie?

– Nem érti meg, hogy számomra nem merült fel ilyen információ? Nem tud valami értelmeset kérdezni? Kérdezzen valamit, ami ide illik. Egy kicsit elemelkedik a hétköznapi élettől. Most adtunk egy kilátót, gyönyörű panorámával a nagyszerű magyar tájra, amit szeretnénk megőrizni magyarnak. Kérdezzen már valami értelmeset! Viszlát! – válaszolta a fideszes országgyűlési képviselő.

 

A Hír TV cikke emlékeztet rá, hogy Ungváry Krisztián történész a Magyar Nemzetnek nemrég azt nyilatkozta: még vagy fél tucat volt ügynök ülhet a kormánypártban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.