„Az uniós támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák”

Ingeborg Gräßle szerint Orbán Viktor érdeke, hogy tisztázza, nincs semmi köze az OLAF vádjaihoz.

MN
2018. 03. 19. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor érdeke, hogy tisztázza, nincs semmi köze az OLAF vádjaihoz – mondta az Azonnali.hu-nak adott interjújában Ingeborg Gräßle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke. A Fidesszel egy EP-frakcióban ülő CDU-s politikus valódi vizsgálatot követel az ügyészségtől Orbán Viktor szervezett csalás gyanúja alatt álló vejének ügyében. Gräßle úgy vélte, ő maga jót akar a Fidesznek, ezért akarja kideríteni, mi történt valójában, hiszen az a feladata, hogy az uniós pénzek elköltésének hatékonyságát ellenőrizze.

Annak kapcsán, hogy a kormány szerint a vizsgálattal beleavatkozik a magyar választási kampányba, Gräßle úgy fogalmazott: a bizottsági munkája nem arról szól, hogy figyelembe vegye, mikor melyik tagállamban van választás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem akarja magát beleártani a magyarországi viszonyokba sem, és nem hagyja, hogy akár a kormány, akár az ellenzék felhasználja őt a választási kampányban.

Azt is elmondta, hogy az EU-s támogatások nem arra valók, hogy jutalomként osztogassák őket pártembereknek: „Én olyan tagállamokat szeretnék látni az Európai Unióban, amelyek a rendelkezésükre álló uniós forrásokat országuk hosszú távú fejlődésének szolgálatába állítják” – hangsúlyozta a német kereszténydemokrata politikus.

A kérdésre, hogy el tudja-e képzelni, hogy megvonják a kohéziós pénzeket egy olyan országtól, amely nagyban tesz az OLAF jelentéseiben megállapított problémákra, a politikus azt mondta, ha csaláshullámot észlelnek, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni. Hozzátette: egy uniós finanszírozási periódus végén ezek nettó veszteségekként jelentkeznek a tagállam kasszájában.

„Örülnék annak, ha a következő periódusban jogi szinten is megjelenítenék azt, hogy a szolidaritás nem egyirányú utca” – figyelmeztetett Gräßle.

Az interjúban arról is beszélt, hogy nem tekintett be a magyar ügyészség nyomozati irataiba az Elios-ügyben, és arra is december óta vár, hogy a négyes metró nyomozati anyagait megküldje neki Polt Péter. A költségvetési ellenőrző bizottság elnöke csak ajánlani tudja, hogy a román DNA mintájára Magyarország is felállítson egy korrupcióellenes ügyészséget.

Kitért arra is, hogy kritikán alulinak tartja Lázár János szavait, miszerint biztosan szerelmes Orbán Viktorba. A kancelláriaminiszter márciusban arról beszélt, hogy szerinte Ingeborg Gräßle teljesen rá van állva Orbánra: vagy utálja, vagy viszonzatlan vonzalommal viseltetik iránta. Ugyanakkor sok sikert és szerencsét kívánt Ingebor Gräßle a Fidesznek a választáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.