Csalás és hazugság – mondta Kósa Lajos, majd elmenekült

A miniszter állítja, őt is átverték az 1200 milliárdos számlával, és feljelentést ígért, aztán elfutott az újságírói kérdések elől.

MN
2018. 03. 14. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrányos körülmények között ért véget Kósa Lajos tárca nélküli miniszter és Aradszky András energetikai államtitkár érdi sajtótájékoztatója.

Az esemény témája a Modern Városok program volt, de mindenki a Kósát érintő számlaügyekre – a csengeri háztartásbeli 1300 milliárd forintos megbízására és a Kósa mamának küldött óriási utalásra – lett volna kíváncsi.

Hol a pénz? Ne hazudj! 

– üvöltötték a helyszínen megjelenő ellenzéki aktivisták a miniszternek, a dühös bekiabálásoktól alig lehetett hallani Kósa szavait.

A miniszter eleve röviden beszélt: az 1300 milliárdos megbízás kapcsán annyit mondott, hogy egy csalási ügy áldozata lett, a segítségét kérő nő ellen pedig a rendőrség is nyomoz. Feljelentést fogok tenni – ígérte Kósa Lajos, aki szerint a többi ügy hazugság, ami az országgyűlési választási kampány velejárója. 

A politikus ugyanakkor nem felelt az újságírók kérdésére, hogy

Érdemi válasz helyett Kósa Lajos inkább sietősen elhagyta a sajtótájékoztató helyszínét – az eseményt végig közvetítő 24.hu stábja az épület melletti parkolóban próbálta még szóba bírni, de a miniszter helyett csak városrendészekkel találkozhattak. A stáb mellett aztán váratlanul elhúzott Kósa mikrobusza is.

Kedden írtuk meg, hogy Kósa Lajos négymilliárd-háromszázötvenhárommillió euró felett rendelkezhetett – legalábbis ezt foglalták a Fidesz alelnöke és megbízója akaratával hivatalos dokumentumba.

Szerdán pedig arról számoltunk be, hogy nyolcszázmillió forint ajándékozásáról foglalt hiteles közjegyzői okiratba nyilatkozatot Kósa Lajos és a vele furcsa ügyletbe keveredett megbízó. 

A Magyar Nemzet birtokában lévő, 2013. szeptember 26-án kelt dokumentum szerint az illető Kósa Lajosnénak, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter édesanyjának kívánta utalni a pénzt saját bankszámlájáról, a „megajándékozottal történt előzetes egyeztetés alapján”. A dokumentumban a miniszter édesanyjának banki adatai is szerepelnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.