Ennyivel voltak kevesebben a békemeneten a reméltnél

A kormánypártok által közölt „százezrek” nagyobb területet leptek volna el.

MN
2018. 03. 19. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszámolta az Átlátszó, mennyien lehettek valójában a békemeneten – vette észre a 24.hu.

Az Országháznál ünneplők számát a kormánypárti propaganda „több százezerre” tette, és ezt az adatot közölte folyamatosan az állami média is.

Az Átlátszó azonban objektív módon mérhető adatok segítségével, a fotók és a videók alapján próbált közelebb jutni az igazsághoz.

A portál újságírói olyan felvételeket kerestek, amelyek a tömeget álló helyzetben és minél nagyobb kiterjedésben ábrázolják, mert egy mozgásban lévő tömeg pontos létszámát módszertanilag nehezebb megbecsülni.

Eszerint a 2018-as békemenet résztvevői nagyjából 1,44 hektárt, azaz 14 000 négyzetméternyi területet foglaltak el. Mivel a fotókon az nem látszik, meddig ért a tömeg a Földművelésügyi Minisztérium épületének bal oldalán, ezért összesen 17 000 négyzetméterrel számoltak.

Ezt a számot szorozták fel az egy négyzetméterre eső emberek számával, ami a nemzetközi gyakorlat alapján itt 3,5 ember.

Tehát 17 000 szorozva 3,5-tel az egyenlő 59 500 – összegzi a 24.hu az Átlátszó számításait.

A szervezők előzetesen 200 ezer ember részvételére számítottak, ám a fentiek alapján mindössze 60 ezer ember lehetett kíváncsi a helyszínen Orbán Viktor beszédére, közöttük több-busznyi lengyel anyanyelvű szimpatizáns.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.