Felfüggesztették Kőrös Gusztáv mentelmi jogát

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

MTI
2018. 03. 14. 17:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette Kőrös Gusztáv (Minden Szegényért Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát szerdán, 11:2 arányú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) – írja az MTI.

Kőrös Gusztávot a Bács-Kiskun megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság vette nyilvántartásba az április 8-ai választásra. Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. Ennek felfüggesztését Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte, mert Kőrös Gusztáv és tíz társa ellen hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett, befolyással való üzérkedés és más bűncselekmények miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanú szerint Kőrös Gusztáv – magát hivatalos személynek kiadva – több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. A gyanúsított így több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban álló személyektől. A jelölt jogerős nyilvántartásba vétele után megillette őt a mentelmi jog, ezért a Somogy Megyei Főügyészség megszüntette előzetes letartóztatását.

Ám az NVB – következetes gyakorlatát folytatva – szerdán felfüggesztette Kőrös Gusztáv mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési választás kiírása előtt történt, és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.