Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Szabó Zs. László
2018. 03. 21. 4:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében lakókkal együtt adott el Miskolc vagyonkezelő cége egy önkormányzati tulajdonú ingatlant az egyik fideszes önkormányzati képviselő, Nánási-Kocsis Norbert volt cégének. Az ingatlanforgalmazással foglalkozó Invesco Kft. 2015-ig állt a tulajdonában, a vállalkozás azonban utána is a családban maradt: a városatya ma 82 éves édesanyja nevére írták – tudta meg a Magyar Nemzet. Az új tulajdonos a lakásokban gyermekükkel és unokáikkal élő kisnyugdíjasokat minden eszközzel igyekszik távozásra bírni. Nánási-Kocsis állítja ugyan, hogy „édesanyja önállóan intézi a dolgait”, ám a lakók elmondása alapján neki is fontos, hogy minél hamarabb szabaduljanak tőlük. Az ott lakó Gyovai Zoltánné és Magyar Sándorné ugyanis egybehangzóan azt mondja: Nánási-Kocsis édesanyja mellett maga a képviselő is hívta őket az ügyben.

Nánási-Kocsis Norbert már az eladás körül is ott sertepertélt: az a városgazdálkodási és üzemeltetési bizottság határozott róla, amelynek maga is tagja. Az ingatlanforgalmazó társaság mindenesetre áron alul jutott az ingatlanhoz. Lakatlanul ugyanis 21 millió, lakottan pedig 10,5 millió forintra értékelték.

Ezt a bizottság 2016. decemberi ülésére készült előterjesztésből tudni, amelyet Kriza Ákos fideszes polgármester jegyzett. Az ingatlan különben nem a rajta álló, 30–40-es évekből származó épületek miatt értékes, hanem mert kiváló helyen fekszik: kőhajításnyira a Búza téri piactól és buszpályaudvartól, ennek megfelelően az építési szabályzat is gazdasági-kereskedelmi övezetbe sorolja a telket. Az már csak apró adalék, hogy az előterjesztő úgy ítélte meg: „A sajtó tájékoztatása nem indokolt.”

Az iratok szerint éppen egy éve, tavaly március 20-án került az ingatlan az Invesco tulajdonába. Ennek azért van jelentősége, mert a fideszes képviselő édesanyja, Kocsis Lászlóné nevén lévő cég kötbér ellenében vállalta: egy éven belül elbontja az épületeket, és addig elhelyezi a lakókat is. Egyik sem történt meg. A lakók szorult helyzetét egyébként a Hír Televízió Panaszkönyv című műsora mutatta be. – Tavaly áprilisban értesített az önkormányzat arról, hogy új gazdája van a lakásnak. Az Invescótól kapott szerződést abban a tudatban írtuk alá, hogy ugyanolyan jogaink vannak, amilyenek az önkormányzattal szemben is voltak – magyarázta lapunknak a nyugdíjas lakó. Néhány hónappal később viszont az Invesco felmondta a szerződést.

A kormánypárti politikus édesanyja már tavaly nyáron arról értesítette őket, hogy november végéig el kell hagyniuk a házat, a kötbér összegét pedig a lakókra terhelik. Decemberben már a lakások kiürítésére és a kulcsok átadására szólította fel Gyovainéékat. Ha nem így lesz – áll a levélben –, használati díjat számolnak fel. Ám a lakók ennek mértékéről semmit sem tudnak. – Kocsis Lászlóné azt mondta, ha nem megyünk ki, akkor is jönnek a buldózerek – jelentette ki Gyovainé.

Az Invesco megfizethetetlen árú lakásokat kínált az asszonyoknak. Mert míg az önkormányzatnak 14 ezer forintot fizettek havonta, a cég már 50–70 ezer forintért kínált nekik piaci albérletet.

A lakók jogi képviseletét vállaló Gergényi Szabolcs szerint az önkormányzat jogszabályba ütközően szüntette meg a lakókkal kötött határozatlan idejű bérleti szerződést, ráadásul törvényi kötelezettségeinek sem tett eleget. Sem cserelakást, sem pénzbeni térítést nem kínált nekik. – Önmagában is jogellenes, hogy a bérlőkkel kötött szerződést önkényesen megszüntesse az önkormányzat, és „átadja” őket egy harmadik félnek. A vagyonkezelő és az Invesco között létrejött szerződés pedig azért is jogellenes, mert a lakókról – mint harmadik személyekről – a hozzájárulásuk nélkül döntöttek. Ráadásul a piaci bérleti szerződéssel lényegesen kevesebb jog illeti meg őket, mint önkormányzati bérlőként – magyarázta a jogász. Ezért a bérleti jog folytatását és cserelakást vagy pénzbeli térítést, illetve az Invescóval kötött szerződés megszüntetését kérik. Ha kell, a bíróságon.

Jogellenesnek vélt szerződésével az önkormányzat egyébként lehetetlen helyzetbe is manőverezte a lakókat. Amikor ugyanis biztatására újra pályáztak önkormányzati lakásra, azért utasították el őket, mert az elmúlt egy évben volt bérleti jogviszonyuk. Közben a helyhatóság a jelek szerint az időhúzásra játszik. Sokáig nem válaszoltak a jogásznak, majd közölték: megvizsgálják a megkeresést. Lapunk februári kérdéseire viszont még ennyit sem mondtak. Kocsis Lászlóné ügyvezetőt az Invesco irodájában kerestük, de ottjártunkkor azt mondták, kórházban van. Nánási-Kocsis Norbert pedig heteken át figyelmen kívül hagyta hívásainkat, végül egy másik számról keresve értük el. Ekkor zavarodottan arról beszélt, hogy neki nincs köze az épülethez, forduljunk a céghez. Felvetésünkre – miszerint nem tartja-e aggályosnak, hogy az a bizottság döntsön az értékesítésről, amelynek ő is tagja, a vevő pedig az édesanyja nevén levő cég – azt hajtogatta, hogy versenytárgyaláson vette meg a cég az ingatlant. Amikor pedig – okát tudakolva – azzal szembesítettük, hogy kereste az eladás után a lakókat, hosszan hallgatott, majd azt mondta, nem kereste őket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.