Fideszes utasításra íródhattak az áljobbikos magyargyalázó kommentek

Szávay István leplezte le a kormánypárti trollhadsereg egyik tagját.

MN
2018. 03. 18. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Szávay István a Facebook-oldalán írt arról vasárnap, hogy a birtokába került képernyőmásolat szerint a Fidesz áll a pártot lejáratni akaró, külhoni magyarokat gyalázó kommentek mögött, amelyek a Jobbikot támogató Facebook-csoportokban jelentek meg. A Jobbik országgyűlési képviselője úgy gondolja, ezek alapján íródott a Magyar Idők „Megtagadják a határon túliakat a jobbikosok” című cikke.

A Szávay által posztolt képernyőmásolaton az látható, hogy egy Gálfi Laura nevű felhasználó az „Akik hisznek egy erős Magyarországban!” nevű Facebook-csoportban utasításokat adott a tagoknak, hogyan tegyenek ki álprofilokkal jobbikos csoportokba magyarokat gyalázó kommenteket. Hogy „milyenekre van szükség”, azt Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalával szemlélteti. A képernyőmásolat szerint a bejegyzés március 5-ei.

„Gálfi Laura felhívását 9:48-kor tette közzé, és azt kérte, hogy a feladatott »este 6 óra előtt mindenképp teljesíteni kell«. És hogy miért volt ennyire fontos a határidő? Azért, hogy még aznap, másfél órával később, 19:37-kor a mocskolódó hozzászólások felvonultatásával megjelenhessen a magyaridok.hu oldalon a »Megtagadják a határon túliakat a jobbikosok« című cikk. Szerzője pedig nem túl meglepő módon az a Gabay Dorka volt, akinek korábbi munkássága nagy részét is a Jobbikot lejárató és rágalmazó írások megjelentetése adta.”

Mint hozzáteszi, a Magyar Idők cikkében közölt képernyőfotókon jól látszik, hogy a gyalázkodó kommentek kis időközönként kerültek ki, a belőlük kiolvasható vélemény is egységes.

Az Alfahír nyomára bukkant Gálfi Laurának, aki Szávay István szerint az ELTE 24 éves joghallgatója, kiderült róla, hogy a kormánypárt ifjúsági szervezetének XII. kerületi csoportjához köthető. Valamint szoros a kapcsolata a Fidelitas több országos vezetőjével is. A lap munkatársai elérték telefonon Gálfi Laurát, így rákérdeztek, ismeri-e az „Akik hisznek egy erős Magyarországban!” nevű csoportot. Gálfi válasza: „Nem ismerem, én Fidelitas-tag vagyok.” Az után is érdeklődtek, nem szokott-e az említett csoportba kommenteket írni. Ekkor ismét megkérdezte a csoport nevét, majd azt mondta: ugyan hallott róla, de nem tudja pontosan, „hogy ezt lájkolni kell?”.

Magyarázkodás után megjegyezte, hogy „jó rendben, majd akkor lájkolni fogom”. Ekkor elmondták neki, hogy nem kell lájkolnia, mert egy képernyőmásolat szerint már tagja a csoportnak, sőt oda bejegyzést is tett. Erre a megjegyzésre háromszor is megismételte, hogy nem szokott kommentelgetni a Facebookon, hanem csak lájkolgatni.

Megkérdezték azt is, hogy ismeri-e Gyurcsány Ferenc oldalát, de csak annyit válaszolt: ismeri ugyan, de nem lájkolja.

Szembesítették vele, hogy a neve alatt hivatkoztak az említett Facebook-csoportban Gyurcsány oldalára és magyarokat gyalázó hozzászólásokra. Erre azt felelte: ő nem írt ilyet. Ezt követően már nem akart tovább beszélgetni. „Ööö na viszonthallásra, most mennem kell”, majd letette a telefont.

Szávay azt írja a Facebook-bejegyzésében: megkérte a munkatársait, nézzenek utána a jogi lépések lehetőségének az ügy érintettjeivel szemben.

„A Magyar Idők dolga meglehetősen egyszerű, ha cáfolni kívánja a fentieket: hozzák nyilvánosságra az eredeti képernyőfotókat, hadd lássuk, kik voltak valójában ennek a gyalázatos ügynek a szereplői. Gálfi Laurát pedig arra biztatom, folytassa bátran félbehagyott tanulmányait, szervilizmusa és gátlástalansága alapján bizonyára kiváló, NER-kompatibilis jogász válik majd belőle” – írta a jobbikos képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.