Harmadfokú vízkárelhárítási készültséget rendeltek el a Balatonnál

Tíz centiméterrel magasabb a tó vízszintje a megengedettnél.

MTI
2018. 03. 16. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A következő napokban várható, szélsőséges időjárás miatt harmadfokú vízkárelhárítási készültséget rendeltek el több dél- és délnyugat-balatoni településen péntek reggeltől – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az MTI-nek pénteken.

Siófokon a polgármester másodfokú helyi vízkárelhárítási készültséget rendelt el pénteken 11 órától a Balaton magas vízállása, valamint a rövid időn belül várható, nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt – olvasható a város internetes oldalán.

Az OVF honlapján található adatok szerint a Balaton vízszintje Siófoknál 129 centiméterre, Badacsonynál 132 centiméterre emelkedett péntekre. A Balaton szabályozási vízszintmaximuma 120 centiméter.

A tó vízeresztése a Sió-zsilipen maximális sebességgel (60 köbméter/perc) folyik néhány napja. A Sió csatornában a gát alatt mért vízállás pénteken pár centiméterrel megdöntötte az eddigi, 2006 elején mért rekordmagasságot, elérte a 300 centimétert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.