Iránytű: A Jobbik jelöltje győzheti le Kontrát Károlyt

A legesélyesebb ellenzéki jelölt egyértelműen Kepli Lajos Veszprém megye 2. számú választókerületében.

MN
2018. 03. 19. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legesélyesebb ellenzéki jelölt egyértelműen a Jobbik színeiben induló Kepli Lajos Veszprém megye 2. számú választókerületében – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből. Vagyis a legerősebb ellenzéki párt aspiránsa lehet Kontrát Károly (Fidesz–KDNP) legfőbb kihívója a Balatonfüred központú választókerületben. A kutatás szerint a bizonytalanok megszólítása mellett a taktikai szavazók arányának növelése hozhatja helyzetbe az ellenzék erősebb jelöltjét, a jobbikos Kepli Lajost a kormánypárti Kontrát Károllyal szemben.

A jelenlegi államtitkárra az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka voksolna. Kepli Lajosra a pártválasztók 29 százaléka szavazna, az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Deák Istvánnéra 22 százalék voksolna. Az LMP jelöltje, Ságodi Zoltán István 5, Kiss László a Momentum színeiben 1 százalékon áll.

A kutatás megjegyzi, hogy a 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerületben az ellenzék erőviszonyai jelentősen módosultak. Kontrát Károly akkor 45,6 százalékkal szerzett mandátumot, míg az Összefogás jelöltje, Scheiring Gábor 27,2 százalékot ért el. Kepli Lajos 19,1 százalékos eredménye 2014-ben a harmadik helyre volt elég, a Jobbik képviselője azonban azóta jelentősen tudta növelni támogatottságát. Az LMP-s Cséby Géza Attila 4,9 százalékos eredménnyel végzett.

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 22 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 15 százalékon áll. Helyben az MSZP–Párbeszédet a jogosultak 7 százaléka támogatja, míg a DK-ra 5, az LMP-re 4 százalékuk voksolna.

A választókerületben magas, 22 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya, míg a biztosan nem szavazók aránya mára mindössze 6 százalékos. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 16 százalék. A bizonytalanok megszólítása mellett a taktikai szavazók arányának növelése hozhatja helyzetbe az ellenzék erősebb jelöltjét, Kepli Lajost.

A pártot választani tudók 39 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 26 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában 13, a DK-é 10 százalékon áll. Az LMP-t 7 százalék támogatja. A Momentum 2, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

Az ötszáz fős kutatás mintavétele 2018. március 14-től március 17-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.