Iránytű: BAZ megye 5. számú választókerületében is gyengült a Fidesz-KDNP

A választókerületben a jogosultak csaknem egyharmada szavazni szeretne, de még nem tudja, melyik pártra fog.

MN
2018. 03. 17. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelöltet választani tudó szavazók körében a kormánypártok jelöltje van ugyan továbbra is az élen, de a korábbi eredményhez képest erősödött a Jobbik jelöltje – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 40 százaléka Hörcsik Richárdra (Fidesz–KDNP), 27 százaléka a Jobbik jelöltjére, Mikola Gergelyre voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Zaveczky Tiborra 17 százalék szavazna, de az LMP jelöltjének, Köteles Lászlónak (Komlóska polgármestere) is magas, 12 százalékos a támogatottsága.

A teljes népességen belül igen magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferencia nélküli szavazók aránya, aminek a taktikai szavazók mellett döntő befolyása lehet a végső eredmény alakulására.

Jelen mérés eredményei összevethetők a 2014. évi országgyűlési választáséval. Hörcsik Richárd akkor 45,5 százalékot, a Jobbik színeiben Pasztorniczky István 26,2-et ért el, az Összefogás jelöltje, Vécsi István 21,9 százalékot szerzett; az LMP-s Tóth István 2,4-et, más jelöltek összesen az érvényes voksok 4 százalékát kapták.

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 20 százalékának támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 13 százaléka szavazna rájuk egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson.

Az MSZP 7 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 4 százaléka támogatja. Az LMP 3 százalékon áll. A választókerületben elképesztően magas, 30 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya is kiemelkedő, 17 százalék.

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 27 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–Párbeszéd támogatottsága ebben a kategóriában 14, a DK-é 8 százalékon áll. Az LMP-t 7 százalék támogatja. A Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékon áll.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 10-étől március 13-áig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.