Iránytű: Lázár kerületében sokkal kevesebben választanák a kormánypártokat, mint országosan

Azok a szavazók dönthetnek a mandátumról, akik még nem választottak maguknak pártot és egyéni jelöltet.

MN
2018. 03. 14. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csongrád megye 4. számú választókerületében a Fidesz–KDNP támogatottsága jelentősen elmarad az országos átlagtól – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

A két kormánypárt a teljes népesség 21 százalékának a támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 16 százaléka szavazna az ellenzéki pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal ugyancsak kifejezetten gyenge a választókerületben, az MSZP mindössze 5 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. Az LMP szintúgy 3 százalékon áll.

A választókerületben elképesztően magas, 31 százalékos a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártszimpátiával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, ami 12 százalék.

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 31 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP támogatottsága ebben a kategóriában 10, a DK 5 százalékon áll. Az LMP 6, a Momentum 2, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

Az egyéni képviselőjelöltre szavazni szándékozó választók 43 százaléka a Fidesz–KDNP, 33 százaléka a Jobbik jelöltjére voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére 15 százalék szavazna.

A teljes népességen belül igen magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya (több mint 30 százalék). Az egyéni mandátum sorsát ők, illetve az átszavazók (úgynevezett taktikai szavazók) dönthetik el – írják a felmérés készítői.

Az Iránytű Intézet méréseinek eredményei Csongrád megye 4. számú választókerületében összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor Lázár János (Fidesz–KDNP) 43,6 százalékot, dr. Kiss Attila (Jobbik) 24,8 százalékot ért el, a választási szövetséget kötő baloldal jelöltje pedig 19,5 százalékot szerzett. Négy éve az LMP-s Nagy Bandó András 6,9 százaékot, más jelöltek összesen az érvényes voksok 5,2 százalékát kapták.

A kutatás ötszáz fős reprezentatív mintavétellel készült 2018. március 8. és 10. között.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.