Karácsony Gergely inkább Orbán Viktort választaná, mint Vona Gábort

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – ki tudja, meddig – inkább ellenzékben várná, amíg valakik lebontják a fideszes NER-t.

MN
2018. 03. 22. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hogy Vona Gábor akár egy percig is miniszterelnök legyen ebben az országban, azt az én szavazatommal biztos nem éri el. Az ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ha végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól” – ezt a megdöbbentő kijelentést tette Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Beszélt arról is, hogy Orbán rendszerének megdöntéséhez a végső lökést majd „a pesti utca fogja megadni”. Vagyis az ő elképzelése szerint nem az ellenzék, nem a mostani választáson, nem az összefogással vagy az ellenzéki együttműködéssel próbálná meg leváltani a Fidesz rendszerét. Majd valamikor a pesti utca népe. Addig is maradjon egy általa ügyvezetőként/ügyvivőként hívott kormány élén Orbán Viktor, inkább, mint hogy Vona Gábor kapjon kormányalakítási megbízást.

„Nehéz lesz, de majd nép addig tartja politikai nyomás alatt az Orbán Viktor vezette kormányt, amíg kikényszerítik a Fideszből, hogy menjenek bele a változtatásokba” – vázolta fel saját politikai jövőképét Karácsony. 

Arra az újságírói közbevetésre, hogy ebbe Orbán nem menne bele, a Párbeszéd politikusa visszakérdez, hogy „miért?\". Mire felvilágosítják, hogy „az általa hozott kétharmados törvények lebontásába? Nem megy bele, inkább szólna a kopaszoknak”. Karácsony erre teljes nyugalommal közli, hogy ő erre is fel van készülve, de a választás után bármi megtörténhet. Ám ez őt a legkevésbé sem bátortalanítja el. 

Aztán ismét azt bizonygatja, hogy majd egyszer csak, az erős társadalmi nyomás hatására a rendszer összeroppan, és „előbb-utóbb valaki ki fog énekelni a Fidesz oldaláról. Tudom, hogy olyan jellembajnokok vannak ebben a rendszerben, akik három perc múlva átállnak a másik oldalra. De nem ez az ideális forgatókönyv. Ha többsége van a baloldalnak ”

A balliberálisoknak pedig azt ajánlja, hogy alkossanak ellenzéki blokkot, különválva a Jobbiktól, amely párttal csak helyi szintű alkukat szabad kötni. Ehhez a helyieknek pedig két dolgot kell megvizsgálniuk: az ellenzéki szavazók átszavazási hajlandóságát és azt, „hol vannak olyan jelöltek, akik nem gyakorló nácik”.

A Vona Gábor vezette párt ugyanis szerinte „társtettes abban, ami az elmúlt nyolc évben történt”. Ezért listán a Jobbikra nem szabad szavazni, mondja, egyéniben pedig az ország nyolcvan százalékában nem érdemes. A maradék 20-ban, ahol a Jobbik jelöltje az esélyesebb, „nem fogunk beleszakadni a kampányba”. Vagyis helyi együttműködések lesznek – jelzi előre.

Valasz.hu portálon egyébként levezetik, mi is történne, ha a Karácsony Gergely számára legkedvezőbb forgatókönyv valósulna meg, és az ellenzék többséget szerezne a parlamentben. Vagyis ha a Fidesz nem alakíthatna egyedül kormányt.

Ebben az esetben – írják – az összes ellenzéki pártnak deklarálnia kellene már most, hogy „semmiképpen nem segíti ki a Fideszt”, továbbá ellenzéki blokkot kell alkotni, és ki kell kényszeríteni az alkotmányos rendszer korrekcióját a Fideszből (kétharmados törvényeket kell módosítani).

Csakhogy – hívják a fel rá a figyelmet – ekkor is a Fidesz lenne a legnagyobb párt, vagyis a köztársasági elnök először Orbán Viktort fogja felkérni kormányalakításra. Ha nem tudna kormányt alakítani, akkor az alaptörvény szerint 15 napon belül egy másik személy kapná a kormányalakítási megbízást. Bár az alkotmány erről nem rendelkezik, a miniszterelnöknek javasolt személy a második legerősebb párt elnöke lehetne, aki Vona Gábor.

Karácsony viszont leszögezte, soha nem segítené ehhez Vonát. Hanem, ahogy már fentebb idéztük: „Ügyvivő kormányfőnek egyébként Orbán Viktort javaslom, szeretném, ahogy végignézné, ahogy lebontjuk a NER-t a feneke alól.”

A Válasz.hu levezeti azt is: „Ügyvivő miniszterelnök a médianyelvben az ügyvezető miniszterelnök szinonimája. Ügyvezető miniszterelnököt azonban nem kell ajánlani, az új kormány megalakulásáig akkor is Orbán Viktor az ügyvezető, ha őt senki sem javasolja, és pártja a választásokon egyetlen szavazatot sem kap. Egyszerűen ez szerepel az Alaptörvényben.”

Még egyszer, mit javasol Karácsony? Orbánt ügyvivő miniszterelnöknek. Tehát akkor azért szavazzanak az emberek az ellenzékre, hogy Orbán legyen az ügyvezető, mint valami átmeneti miniszterelnök, amíg le nem bontják alóla a NER-t?

Úgy tűnik, Karácsony Gergelyt összezavarta a sok ellenzéki kombinálás. „Pedig még több mint két hét van a választásokig!” – állapítják meg.

Miután több médium szemlézte az interjút, kiemelve elképesztő megállapításait, Karácsony a közösségi oldalán magyarázkodni kezdett: „Ugye azt senki nem gondolja egy percig sem, hogy én Orbánt akarom kormányfőnek?” Szerinte ő csak arról beszélt, hogy „április 8-án legyőzzük Orbánt, és még aznap nekilátunk a jogállam, a demokrácia, a tisztesség helyreállításának. Orbán április 8-ától már csak ügyvezető kormányfő, korlátozott jogkörrel, de csakis az új kormány felállásig”.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje sem hagyta szó nélkül Karácsony Gergely-interjúját:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.