Magyar szála lehet egy súlyos politikai bűncselekmény-sorozatnak

Az LMP szerint Magyarország Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulja bűnsegéd lehet egy egymillió dolláros vesztegetési ügyben.

MN
2018. 03. 14. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hatóságok tavaly decemberben letartóztatták a Nyizsnyij Novgorod-i Terület parlamenti alelnökét, Oleg Szorokint egy egymillió dolláros vesztegetési ügy miatt. Érintett lehet lehallgatási és megfigyelési bűncselekményekben is a politikus – írja közleményében az LMP. A párt friss sajtóinformációja szerint a helyi magyar tiszteletbeli konzul, Elada Nagornaja is bűnsegéd lehet az ügyben. Ő a letartóztatott politikus, Oleg Szorokin felesége.

Ezért az LMP fölszólítja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, valamint Süli Jánost, a paksi beruházásért felelős, tárca nélküli minisztert, hogy tisztázza, vajon a tiszteletbeli konzulnak mint a letartóztatott politikus feleségének és potenciális tettestársának van-e köze ahhoz, hogy a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervezőirodába jutnak el magyar adófizetői pénzek a paksi hitel lehívásával.

Az ellenzéki párt követeli továbbá, hogy tisztázzák, van-e magyar adófizetői pénz Oleg Szorokin vesztegetéseiben, mi köze a letartóztatott politikusnak a paksi beruházáshoz, milyen alapon döntöttek Elada Nagornaja tiszteletbeli konzuli kinevezéséről.

Azt is közölte az LMP: pártjuk tavaly augusztusban közérdekűadat-igénylésben kérte ki minden tiszteletbeli konzul életrajzát. A Külgazdasági és Külügyminisztérium akkor ezt megtagadta, most a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén kell erről majd tájékoztatást adniuk az LMP indítványa nyomán. A párt a bizottság következő ülésén napirendre kéri az ügy tárgyalását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.