Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megtalálták Orbán Soroséknak írt motivációs levelét

„Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad.”

MN
2018. 03. 31. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia L’Express megtalálta és közölte az akkor 25 éves Orbán Viktor 1988-ban írt önéletrajzát és kutatási tervét, amelyben oxfordi tanulmányaihoz kérte a Soros-alapítvány segítségét – szúrta ki a Mérce.

Orbán Viktor motivációs levelében részletesen írt kutatási témájáról, azaz a társadalmi önszerveződésről, amelyből a lengyel példa alapján szakdolgozatát is írta. Megemlítette, hogy a magyar civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé vált. Mint írta, érdekelné, hogyan közelítik meg a civil társadalom kérdését az angol liberális hagyomány szerint.

A L’Express rámutatott: Orbán már 1988-ban is tökéletesen tisztában volt a civil társadalomban mint a politikai hatalom ellensúlyában rejlő potenciállal.

A pályázat végül sikert aratott, Orbán Viktor körülbelül 10 000 dolláros ösztöndíjat szerzett, így Angliába utazott, ám nem maradt pár hónapnál tovább: 1990 januárjában hazatért, hogy részt vehessen a parlamenti választáson.

A L’Express hozzátette: „Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad, minthogy egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik. Ironikus, hogy Orbán épp attól – Soros György milliárdostól – kért anyagi támogatást, akit egy negyed évszázaddal később a legfőbb ellenségének tekint.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.