Mentelmi joga miatt szabadult Kőrös Gusztáv

Megszüntették a bajai videóbotránnyal kapcsolatban ismertté vált politikus előzetes letartóztatását.

MN
2018. 03. 14. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogszabályi kötelezettségének eleget téve a Somogy Megyei Főügyészség szerdán megszüntette a hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett, befolyással való üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indított bűnügyben Kőrös Gusztáv Tibor előzetes letartóztatását – közölte az ügyészség.

Miután hivatalosan igazolást nyert, hogy a Bács-Kiskun megyei 3. országgyűlési egyéni választókerület választási bizottsága Kőrös Gusztávot mint a Minden Szegényért Párt országgyűlési képviselőjelöltjét nyilvántartásba vette, a főügyészség – a nyomozás felfüggesztése mellett – megszüntette a gyanúsított vonatkozásában legutóbb 2018. április 9. napjáig meghosszabbított előzetes letartóztatást.

Közleményében az ügyészség fölidézi, hogy Kőrös Gusztáv és tíz társa ellen, akik közül öten előzetes letartóztatásban vannak, hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett, befolyással való üzérkedés bűntette miatt indult eljárás. A gyanú szerint magát hivatalos személynek kiadva több vállalkozótól jelentős összegeket kért azzal, hogy az általuk benyújtott pályázatoknál kedvezőbb elbírálás érdekében pénzt juttat hivatalos személynek. Ily módon több mint 130 millió forintot szerzett meg a vele kapcsolatban állóktól.

A bajai videóbotránnyal kapcsolatban ismertté vált Kőrös Gusztávot az országgyűlésről szóló jogszabály rendelkezései szerint mint képviselőjelöltet a képviselőkkel azonos mentelmi jog illeti meg. Ezért vele szemben a büntetőeljárás nem folytatható, az előzetes letartóztatás nem foganatosítható, függetlenül attól, hogy a nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki, és előzetes letartóztatását rendelték el.

Az ügyészség azt írja, az előzetes letartóztatás törvényei feltételei – így a megalapozott gyanú, ezenkívül a büntetőeljárás meghiúsításának, szökésnek vagy bűnismétlésnek a veszélye – továbbra is változatlan tartalommal fennállnak. Így a Somogy Megyei Főügyészség Kőrös Gusztáv Tibor képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésére tett előterjesztést a Legfőbb Ügyészség részére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.