Minden személyes adat kiderül a hallgatókról az egyetemek köremailjéből?

Legutóbb a MOME címlistájában szereplő valamennyi címzett beazonosíthatóvá vált.

MN
2018. 03. 19. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címzettek személyes adatai is rákerültek arra a köremailre, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) küldött ki a hallgatóinak, amely azért aggályos, mert ezeket az adatokat csak az egyetem mint adatgazda jogosult kezelni, és harmadik személy részére nem adhatja át – írja az Átlátszó Oktatás, megjegyezve, hogy nem ez volt az első eset, hogy a magyar felsőoktatásban az intézmények köremailben személyes adatok százait adják ki.

A végzős hallgatóknak szóló e-mailben többek közt feltüntették az összes hallgató teljes nevét, azt, hogy milyen szakra jár, hány kreditet teljesített, mennyit kell még teljesítenie, hányadik félévnél tart a képzésben, az EHA kódot, és még az e-mail címet is, ezzel teljesen beazonosíthatóvá vált a személy.

Az oknyomozó portál felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemeknek azért lenne érdemes komolyan venni az adatkezelési szabályokat, mert ha az adatkezeléssel kárt okoznak a hallgatónak, az Info tv. 23. § (1) bekezdése alapján kötelesek megtéríteni. Ha pedig nem okoznak kárt, de jogellenesen kezelik az adatokat, vagy az adatbiztonság követelményeinek megszegésével az érintett személyiségi jogát megsértik, a 23. § (2) bekezdés alapján az érintett (ez esetben a hallgató) perelhet és sérelemdíjat kérhet a bíróságon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.