Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Nyilvánosságra hozta a Momentum a Medgyessy-bizottság titkosított anyagát

Az iratokat tíz évre titkosították. Hat éve egyik párt sem tette közzé.

MN
2018. 03. 31. 12:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Momentum Mozgalom megtette az első lépést az ügynökakták nyilvánosságra hozatala felé: közzétették az Ügynökakták.hu oldalon a Medgyessy-bizottság üléseinek jegyzőkönyveit – jelentette be a párt a Facebook-oldalán.

Azért hozta létre az országgyűlés a Medgyessy-bizottságot 2002-ben, hogy feltárja az akkori miniszterelnök, a Kádár-korszakban a D209-es néven nyilvántartott ügynök titkosszolgálati múltját. Az ülések jegyzőkönyveit tíz évre titkosították. Annak ellenére, hogy hat év telt el a titkosítás lejárta óta, semelyik parlamenti párt sem tett semmit a nyilvánosságukért.

Körömi Attila a Momentum képviselőjelöltje – aki akkor még fideszes politikusként tagja volt a bizottságnak – most kérte ki az ülések jegyzőkönyveit. A titkosszolgálatok működéséről szóló iratokat teljes egészében, maradéktalanul nyilvánosságra fogják hozni.

A jegyzőkönyvek több mint 500 oldalt tesznek ki, és a Momentum szerint a nyilvánosságra hozatalukkal a párt „többet tesz az ügynökügyek tisztázása terén, mint az összes parlamenti párt együttvéve”. Szerintük ugyanis azok eddig „csak akadályozták a nyilvánosságra hozatalt”. Körömi azt mondta, „ma már nem az a lényeges, hogy kit és hogyan szerveztek be, hanem az, hogy a nyilvánosság megteremtésével éppen a további zsarolások lehetőségeit vegyük ki”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.