Összefogással szorongatható meg Hende Csaba a körzetében

A Veszprém megyei 3-as kerületben pedig Rig Lajosnak van esélye megverni Fenyvesi Zoltánt.

MN
2018. 03. 14. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik jelöltje is verheti Hende Csabát a Vas megyei 1-es választókerületben, de ehhez még össze kellene fognia az ellenzéknek, hogy egyelőre rejtett tartalékaikat is mozgósítsák – írja a Hír TV a Közös Ország Mozgalom (KOM) felmérésének adatai alapján. A felmérés szerint Balassa Péter egymaga most csak 33 százalékot szerezne a fideszes jelölttel szemben, mellette az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Nemény András is esélyes, ő 35 százalékot kapna a korábbi miniszter ellen. Harmadik helyen Németh V. Ákos áll az LMP-ből, végül pedig a momentumos jelölt áll a rangsorban, ő 15 százaléknyi voksot kapna.

Ha minden ellenzéki elindulna a kerületben, akkor Hende 43 százalékkal vinné a körzetet. Nemény 23, Balassa pedig 20 százalékot kapna. Németh népszerűsége 8 százalékon áll, a Momentum jelöltje 3 százalékot kapna.

Akkor válik a kép kedvezőbbé a jobbikos Balassa számára, ha a Közös Ország Mozgalom oldalán bemutatott indirekt becslést vesszük figyelembe, amely az egyelőre még határozatlan vagy jelöltrangsorukat titkoló megkérdezetteket is elosztja a jelöltek között aszerint, hogy egyebekben inkább egyik vagy másik párt támogatóira jellemző válaszokat adtak-e a pártrokonszenveikre vonatkozó és más kérdéseknél. Ha ezeket az eredményeket nézzük, akkor Balassa messze a legerősebb ellenzéki jelölt, és az egyetlen, aki szoros versenybe tud kerülni Hende Csabával szemben.

Varga Tamás, az Együtt jelöltje végül nem indul a választáson, a Momentum pedig az utolsó pillanatban lecserélte jelöltjét, ám a két politikus és pártjuk elhanyagolható támogatottsága miatt ez érdemben nem befolyásolja a kutatás következtetéseit.

A Hír TV emellett azt írja, a Veszprém megyei 3-as kerületben a jobbikos Rig Lajosnak van esélye megverni Fenyvesi Zoltánt. Ha minden más ellenzéki jelölt visszalépne, akkor a korábbi tapolcai alpolgármester 45-55 százalékban még vesztene a fideszes jelölttel szemben, de csak azért, mert az ellenzéki szavazók közül sokan haboznak letenni a voksukat más jelölt mellett, amikor azt kell elképzelniük, hogy mit tennének, ha elsődleges választottjuk nem indulna. A második legesélyesebb az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Kárpáti Lajos, aki egymaga 35 százalékot szerezne Fenyvesi ellen, az LMP-s Takács Lajos 18, Molnár Tibor az Együttből 15, a momentumos Csernák Éva pedig 11 százalékot érne el a fideszes jelölttel szemben, ha egy az egy elleni küzdelemről lenne szó.

Ha mindenki elindul, akkor is Rig Lajos a legtámogatottabb ellenzéki, 32 százalékon áll. Második helyen Kárpáti áll 18-cal, Takács 4 százalékot kapna, Molnár és Csernák 1-1 százalékon áll. Fenyvesi pedig 41 százalékkal vinné a Tapolca központú körzetet.

Akkor fordul az ellenzék javára a kocka, ha a jelenleg még másodlagos preferenciáikról nem szívesen nyilatkozók valószínűsíthető vonzódásait is figyelembe vesszük. Ezt a KOM egy indirekt becsléssel oldja meg, amely más kérdésekre adott válaszaik alapján osztják el az ilyen megkérdezetteket azoknál a jelöltkombinációknál, amelyekre nézve nem adtak világos választ. E szerint a számítás szerint tehát az egyelőre rejtőzködő vélemények politikai aktivizálódása és maximális választási részvétel mellett Rig már most is 51-49-re nyerné párharcát a Fidesz–KDNP jelöltjével szemben, és a többi ellenzéki jelölt is lényegesen jobban szerepelne, bár Rignek nem jutna a közelébe.

A részletes elemzéseket ide kattintva és ide kattintva találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.