Összesen 30 embert talált el Orbán diákhitel-amnesztiája

Közben 20 ezer bedőlt diákhitelre semmi ötlet.

MN
2018. 03. 21. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan 20 ezer korábbi olyan diákhitelesnek mondták fel a szerződését, akinek adóssága behajthatatlannak tűnik – írja a 24.hu. Eközben a kormány mentőövével, amelyet a nagycsaládos nőknek dobott, összesen harmincan éltek.

A portál rákérdezett a pártoknál, mit kezdene ezzel a helyzettel, ha kormányra kerülne.

A legtöbb ellenzéki párt abban egyetért, hogy a diákhitel hasznos, hiszen segít a diplomaszerzés időszakában, azonban úgy tűnik,

átalakításra szorul a rendszer, hogy a diákhitel ne legyen „bújtatott tandíj”.

Az MSZP, a Párbeszéd és az Együtt a diplomaszerzés után elengedné a teljes, még tartozás formájában fennálló hitelösszeget, akik pedig már kifizették a pénzt, adójóváírásként visszakaphatnák később. Az Együtt még erre is ráígér: akik önerőből jutottak el a diplomáig, azokat is érné kompenzáció adójóváírás formájában.

A Jobbik korlátozná a diákhitel hozzáférését, hiszen nem szorul rá mindenki Magyarországon. A rászorulók viszont kamattámogatott hitelt kaphatnának olyan konstrukcióban, ami nem terhelné a felvevőket évtizedeken át. A párt szerint nem volt teljesen őszinte a kommunikáció a Diákhitel Központ részéről a diákokkal.

A DK a visszafizetés halaszthatóságának pártján van, a tartozás teljes összegét nem engedné el.

Az LMP emelne az ösztöndíjakon, a pártnál még azt is hozzátették, hogy három diploma ingyenes megszerzését tennék lehetővé, és a családi adókedvezményt azokra a családokra is kiterjesztenék, ahol 24 év alatti gyermek felsőoktatásban tanul.

A Fidesz nem reagált a portál megkeresésére.

A diákhitel a többi piaci hitelhez képest kedvező – ráadásul aki megteheti, hogy nem éli fel az igényelt összeget, akár még ügyesen be is fektetheti –, sokaknak azonban komoly tehertétel a törlesztés. Még úgy is, hogy október óta kamatmentes a Diákhitel2, a nagycsaládos anyáknál elengedik a tartozást, és idén már a cafeteriából is törleszthető mindkét konstrukció. 2001-es indulása óta 58 599 hallgató vett fel Diákhitel1-et, és 29 539-en részesültek Diákhitel2-ben: a Diákhitel1 szabad felhasználású, míg a 2-es konstrukcióból csak a tandíjat lehet törleszteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.