Semjén elviccelné a vadászbotrányt

Lakossági fórumon beszélt a luxusvadászatokról a miniszterelnök-helyettes. Azt is mondta, szívesen lőne jegesmedvére.

Horváth Csaba László
2018. 03. 13. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jött zavarba, ám megmagyarázni sem tudta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a svédországi luxusvadászatainak visszaélések gyanúját is felvető részleteit keddi, püspökladányi fórumán. Így aztán a szállodás Farkas Józsefhez, a titokzatos finanszírozóhoz fűződő kapcsolatáról, illetve az üzletember cégei által elnyert több mint félmilliárd forintos támogatás körülményeiről sem tudtunk meg többet. Semjén mindössze annyit mondott: azokkal, akik őt meghívták a vadászatokra – legyen rokon vagy barát –, soha nem került pénzügyi vagy anyagi kapcsolatba. Az alkalmanként több millió forintba kerülő, 2017-ben helikoptert is igénylő vadászatokat leleplező cikkeink állításait a kormányfőhelyettes felépített rágalomhadjáratnak tartja. Szerinte – mivel nem találnak fogást a munkáján és a politikai tevékenységén – jobb híján a hobbiján keresztül támadják.

Az Orbán Viktor miniszterelnök jobbkezének számító Semjén azonban alighanem érezte, hogy a szavazók előtt is beszélnie kell az ügyről. Mielőtt ugyanis migránsozott és kiosztotta Nyugat-Európát és az Európai Unió vezetőit, a hobbijáról beszélt. Egyébként ekkor válaszolta meg azt a kérdést is, hogy lőtt-e már valaha jegesmedvét.

Azt mondta, azt még nem, de – ahogy fogalmazott – inspirálná a lehetőség, és hálás lenne a szintén a fórumról tudósító Hír Televíziónak, ha mindezt elintézné neki. Majd amikor kijelentette, hogy a „ladányiaktól egy jó őzbakvadászatra” is vevő, egy vadászó vendég rögtön hangosan invitálta egy alkalomra. Később, mikor kezet fogott a férfival, Semjén sietve szögezte le: nem intézett neki semmit. A jópofáskodást természetesen tapssal honorálta a közönség.

A lakossági fórum további részében egyébként nagyot ment Semjén Zsolt. Kifejtette például, hogy szerinte az osztrák jobboldal és Silvio Berlusconi szövetsége Olaszországban egyaránt a Fidesznek köszönhetően nyerte meg a választást. A magyar kormánypártok hívták fel ugyanis először az európai közvélemény figyelmét a migráció megállításának fontosságára. A program vége is tartogatott meglepetést. Macsaj Kovács András helyi cigány vajda arról biztosította Bodó Sándort, a választókerületben induló fideszes jelöltet és a kormányt, hogy a sárréti településeken élő cigányok kilencven százaléka el fog menni szavazni.

Emlékezetes, lapunk múlt pénteken számolt be arról, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes évek óta vesz részt svédországi luxusvadászatokon, amelyek költsége alkalmanként négy–öt millió forintnak megfelelő koronába kerül. A politikus összesen öt alkalommal, 2012-ben, 2013-ban, valamint 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben vett részt rénszarvas- és jávorszarvas-vadászatokon. A vadászatok árát minden bizonnyal növelte, hogy előfordult, a kormányfőhelyettesnek ki kellett bérelni egy egész szállodát, hogy magyarokkal semmiképp se találkozhasson.

A legnagyobb szabású vadászatot tavaly ősszel tartották, amikor egy helikoptert is kibéreltek Semjénék számára, ami több mint 750 ezer forintba került egy órára. A politikus az ügyben csak annyit reagált a Facebookon: nem ő helikopterezett, hanem a jávorszarvas. Ráadásul később kijavította bejegyzését, miután megírtuk, hogy a helikopter nem egy jávorszarvast, hanem egy rénszarvast szállított a nyakánál fellógatva.

Nem mellékes, hogy a kirándulások költségeit minden alkalommal a túrákon szintén részt vevő Farkas József üzletember utalta át a szervezőknek. A vállalkozó érdekeltségei rengeteg állami megbízáshoz jutottak különösen 2010 után – vagyis a második Orbán-kabinet beiktatását követően –, és több mint 530 millió forintnyi európai uniós forrást is elnyertek. Ebből az összegből jutott pénz a Farkashoz köthető ráckevei, négycsillagos Kék Duna Wellness Hotelnek, és még többet kapott a szintén négycsillagos noszvaji Oxigén Hotel & Zen Spa. Utóbbi szálloda átadóján éppen Semjén Zsolt mondott beszédet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.