Szívroham miatt csúszhat a Postapalota elkótyavetyéléséről szóló büntetőper

Elmaradtak a perbeszédek, a másodrendű vádlottat intenzív osztályon kezelik.

Lándori Tamás
2018. 03. 20. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmaradtak a perbeszédek a Postapalota ügyeként ismert, a Fővárosi Törvényszéken különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyó büntetőperben kedden, mert a másodrendű vádlott, K. Péter előző nap szívinfarktus gyanújával került kórházba. 

Védőjének tájékoztatása szerint a férfit – aki korábban a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese volt – a tárgyalás kitűzött időpontjában is intenzív osztályon kezelték. Az eljáró bírói tanács elnöke közölte, érdemi tárgyalást a vádlott nélkül nem lehet tartani, hacsak a távollétében való folytatást nem kéri ő maga. Márpedig a bejelentés szerint K. Péter egyelőre nem volt olyan állapotban, hogy efféle kérelemmel éljen. A folytatás így áprilisra maradt. 

A hat vádlott – köztük Szabó Pál, a Gyurcsány-kormány későbbi közlekedési minisztere – a perbeli, 2006-tól kezdődő időszakban a Magyar Posta, illetve az ÁPV Zrt. tisztségviselője volt. E minőségükben befolyással bírtak előbbi cég ingatlankoncepciójára. A vádhatóság szerint hamis tartalmú előterjesztésekkel, illetve fiktív költségek feltüntetésével érték el, hogy úgy tűnjön, az lenne a leggazdaságosabb megoldás a posta számára, ha saját tulajdonú székházból bérelt irodába költözne. Az igazgatóság így is döntött, holott valójában ez volt a legkevésbé előnyös választás.

Az emblematikus Postapalotát négymilliárd forintért eladták – azt a korábban Bajnai Gordon vezette Wallis Rt. cégcsoportjának egyik tagja vette meg, méghozzá egyedüli pályázóként. Az új székházra havi négyszázezer eurós – akkori árfolyamon körülbelül százmillió forintos – bérleti szerződést kötöttek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.