Visszalépett az LMP-s jelölt Kunhalmi körzetében

A lépés további visszalépéseket jelezhet előre.

MN
2018. 03. 20. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben az LMP vezetése arról beszél, hogy nem lesz koordinált, teljes ellenzéket összefogó indulás az egyéni körzetekben, a zöldpárt egyik jelöltje, Kassai Dániel már vissza is lépett a XVIII. kerületben, az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára. A visszalépést kiszúró 24.hu cikke szerint ugyanebben a választókerületben már a Momentum is visszaléptette jelöltjét, szintén Kunhalmi javára.

A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom felmérése szerint – még az ellenzéki taktikázás előtt – a fideszes Kucsák László volt a legesélyesebb a győzelemre Pestszentlőrincen, 34 százalékos támogatottsággal. Kunhalmi 4 százalékponttal maradt el tőle, Kassai pedig 14 százalékon állt. Ez nem kevesebbet jelent, minthogy ha Kassai és a momentumos Nagy Károly támogatói a visszalépések után Kunhalmira szavaznak, a szocialista jelölt legyőzheti Kucsákot.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke pont kedden beszélt arról, hogy hiába tettek meg mindent az ellenzéki koordinációért, a baloldal és a Jobbik nem volt nyitott egymás irányába. Hadházy Ákos LMP-társelnök szerint pedig bár nem kizártak a visszalépések, további megbeszélések nem várhatók.

Az egyéni visszalépéseket pedig már csak azért sem lehet kizárni, mert csak annak a pártnak jár a teljes, 597 millió forintos állami támogatás, amely mind a 106 egyéni választókerületben indít jelöltet. Ha azonban egy alakulat eggyel vagy éppen huszonhattal kevesebb helyen indul, akkor ugyanannyi, 447 millió forintot kap – ennyi jár 80 és 105 egyéni jelöltért is. Vagyis az LMP nem veszít több pénzt, ha 25 másik helyen is visszalépnek jelöltjei az összefogás jegyében. Kérdés, akarják-e mindezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.