Vona Gábor: Csak egy dologban értett egyet a Jobbik és az LMP

Nem jött létre a „borsókúti paktum”, de nem is biztos, hogy a jobbikosok átszavaznának az LMP-re.

MN
2018. 03. 20. 7:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs „borsókúti paktum”, vagyis nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – számolt be a hétfő esti találkozóról a Hír TV reggeli műsorában Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az M3-as autópálya borsókúti pihenőjében létrejött találkozón Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei arra tettek kísérletet, hogy rávegyék a Jobbikot, működjön együtt más pártokkal, hogy az egyéni választókerületekben teljes legyen a koordináció a fideszes jelöltekkel szemben.

Az LMP irányába nyitottak vagyunk – mondta Vona –, kell is tárgyalni, hiszen sok rendszert, problémát rendbe kell tenni, és lehet, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek közösen kell megtenni. A Jobbik ugyanakkor egyedül indul a választásokon, nem kíván együttműködni a „XX. századi pártokkal”, és helyi szinten sem kíván megállapodásokat kötni. A találkozóról azt mondta: nem egyéni körzetekről, hanem általában a Jobbik és az LMP viszonyáról volt szó, ő pedig kifejtette, egyáltalán nem is egyértelmű, hogy a Jobbik visszalépése esetén a szavazóik az LMP-re szavaznának, a dolog ennél bonyolultabb.

Vona szerint egy dologban értettek csak egyet az LMP-vel: nem a pártok koordinációja a döntő szempont, hanem a magas részvétel, ugyanis 70 százalék körüli részvétel esetén a Fidesz kisebbségbe kerül. „Mindenkinek el kell vinni minél több embert, nem csak hármat” – mondta Vona, aki felszólította a baloldali pártokat: „ne ezzel foglalkozzanak, ne játsszák ezt a szappanoperát!”

A műsorban Vonát megkérdezték arról is, hogy képviselőjelöltjük, Farkas Gergely egy hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ajánlott az LMP-s riválisának a visszalépésért cserébe. A borsókúti találkozón szerinte szó volt erről is, és „mindkét fél kellemetlenül érezte magát emiatt”. Vona szerint ugyanakkor komolytalan volt a felvetés, semmiféle megvesztegetés nem történt, de valóban kellemetlen a helyzet, mert félreérthető. A felvétel kiszivárogtatásáról azt mondta: nem mindenki a kormányváltásban érdekelt, akár az ellenzék soraiban sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.