Évek óta feketén működhet az erzsébetvárosi parkolás

Öt éve törvénytelenül parkoltat egy cég a VII. kerületben, az önkormányzat mégsem bontott szerződést velük – írja a 444.hu.

MN
2018. 04. 03. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos bevételkiesést jelenthet Erzsébetvárosnak, hogy egy magáncég, az Er-Park több mint hétezer parkolóhelyet üzemeltet a kerületben – értesült a 444.hu.

Az ügylet törvénytelen lehet, hiszen egy 2012-es szabályozás alapján az önkormányzatoknak saját céget kell létrehozniuk a parkolási feladatok ellátására – és legfeljebb ez bízhat meg később alvállalkozókat.

Erzsébetvárosban azonban ilyen önkormányzati megbízó cég nincs, a kerület egyszerűen osztozik a parkoltatásban az Er-Parkban. A visszás helyzetet Bajkai István, a kerület fideszes alpolgármestere is elismerte a portál szerint, egy tavaly júniusi megbeszélésen ugyanis elég egyértelműen fogalmazott: „Egy biztos, hogy a mostani jogszabályi környezet ilyen típusú vállalkozás számára, ilyen típusú tevékenységre nem ad lehetőséget.” 

Ehhez képest, a helyzet azóta sem változott Erzsébetvárosban; a parkoltatásról szóló, egyébként 2019-ig érvényes koncessziós szerződést sem szüntették meg – számol be róla a portál. Az önkormányzat jogi ellentmondásokkal indokolta a késlekedést. „(...) a szerződéssel kapcsolatban több jogi szakvélemény is készült, melyek között ellentmondások vannak. Ezek feloldása, valamint az ügy további alaposabb kivizsgálása jelenleg is folyamatban van” – írták a lapnak küldött levelükben.

A kerületben jelentős haszonnal dolgozó magáncég-konzorciumnak számít, tulajdonosi köre pedig átfedést mutat a Ferencvárosban aktív Fer-Parkéval.
A konzorcium tagjai:

Vagyis a Centrum Parkoló és Fürst György a büntetőügyben is érintett. A többségi tulajdonos Kupper András volt, aki egyébként csak tanú a cége ellen indított büntetőperben. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.